תהליך מיחזור מתכות
23.08.21 / 13:18
תהליך מיחזור מתכות
כל אדם יודע כי תהליך מחזור הוא דבר חשוב מאוד מסיבות רבות כאשר הסיבה הראשית העומדת על הפרק היא כמובן הדאגה לאיכות הסביבה. יחד עם זאת, כאשר מדובר על מיחזור מתכות, מעבר לשמירה על איכות הסביבה ועל העובדה שכך אפשר לחיות בעולם בריא וטוב יותר.
מחזור מתכות- במה מדובר?
מחזור מתכות מתחלק לשני סוגים של מתכות: מתכות ברזליות שרלוונטיות לצורך התכה והן כוללות: מכוניות ישנות, פסולת מתכת לבנה ואף גרוטאות מתכת ומתכות אל ברזליות כגון: נירוסטה, נחושת, אלומיניום ועוד. מדובר על מתכות הידועות כאציליות יותר והן מועברות יש למפעלי ייצור כחומרי גלם הרלוונטיים לצורך יצירת מוצרים חדשים.
בתהליך המיחזור של המתכות, הן נשלחות למפעלי התכה בתנורים שהחורים שלהם הוא כ1800 מעלות צלסיוס. בשל החום המשמעותי המתכת הופכת לנוזל ועוברת לתבנית של יצירות.
על פי סקר שבוצע בישראל, הפסולת הביתית כוללת כ4 אחוזים של מתכות לרבות תבניות אלומיניום חד פעמיות, פחיות שתייה ועוד, מעבר לכך, אל מפעלי המחזור השונים מצטרפים כ49 אלף טון מתכת של רכבים ישנים אשר משרד התחבורה מעודד את הירידה שלהם מהכביש בשל הזיהום הסביבתי שהם יוצרים ובשל אי הבטיחות שלהם.
מהם השלבים בתהליך מיחזור מתכות?
תהליך מחזור מתכות הוא תהליך שכולל בו כמה שלבים:
בשלב הראשון יש לאסוף את הפסולת המתכתית. הפסולת המדוברת נאספת לרוב על ידי חברות שונות וקבלנים שעוסקים בכל מה שנוגע לאיסוף והובלה של פסולת מתכתית. המתכות הכבדות מועמסות על גבי משאיות ענק ומובילים אותם למפעלי מחזור. מדובר על תהליך יקר מאוד וזאת בשל הוצאות ההובלה הגבוהות. איסוף המתכות יתבצע ממקורות שונים כגון: מפגעים סביבתיים המצויים ליד פחי האשפה כגון: שאריות פח, שאריות ברזל וכן מוצרי חשמל שונים, פחיות אשר מוחזרות בשל חוק הפיקדון. בהתאם לחוק הפיקדון ניתן לקבל כיום 25 אגורות על כל פחית שמחזירים לצורכי מחזור וכך נאספות בישראל כ12 מיליון פחיות בשנה. הפחיות נאספות במתקני איסוף שונים והן נאספות על ידי חברות שונות לצורך העברתן למפעלי מחזור. מעבר לכך, אוספים גרוטאות שמגיעות מהצבא וכן, לא פעם מפעלים ומוסדות שונים כגון: בתי חולים, בתי ספר ועוד מוכרים מאגר מתכות שהם מעוניינים להיפטר ממנו.
השלב הבא הוא שלב המיון. בשלב הזה המתכות מגיעות למפעל המחזור. כל הפסולת תעבור מיון והמתכת תופרד משאר המרכיבים השונים לרבות מרכיבי זכוכית, פלסטיק, ריפוד ועוד. מדובר על תהליך ארוך ומורכב באופן יחסי.
השלב הבא הוא שלב העיבוד. לאחר שממיינים את הפסולת, יש לעבד אותה. התהליך כולל קיצוץ באמצעות ציוד מכני כבד ולאחר מכן דחיסה במדחס לצורך יצירת קוביות והגדלת המשקל ליחידת נפח. המטרה של התהליך היא להתיך ולמחזר כמות משמעותית ביותר של מתכות אשר תשמור על האיכות שלה בכל תהליך ההתכה.
בשלב הבא מתיכים את המתכות בטמפרטורה גבוהה מאוד של 1700 מעלות צלסיוס. לתוך המתכת המותכת מוסיפים רכיבים שונים שמעניקים למתכת תכונות בהתאם לדרישה. את המתכת הנוזלית המתקבלת שופכים לתבניות ויוצרים מטילים.
בשלב האחרון, מעבירים את מטילי הפלדה תהליך של ערגול, כלומר, יוצרים להם צורה מעוגלת ומעצבים אותם בקטרים ובמידות שונות. למעשה ניתן לומר כי הם מהווים את החומר הגלם עבור מוצרי מתכת חדשים ועל כן מדובר על תהליך חשוב ביותר.
כיום ניתן למצוא בישראל לא מעט חברות אשר אוספות פסולת מתכתית וכן מפעלים שונים בעלי יכולת לבצע מיחזור מתכות בכמות משמעותית. למחזור הפסולת המתכתית יש יתרונות רבים כגון: הפחתת מסה ונפח של הפסולת המוצקה הרלוונטית לצורך הטמנה, הפחתת הצריכה של משאבי טבע שמתכלים וכן צריכת אנרגיה נמוכה יותר בתהליך המחזור. מעבר לכך, ישנו יתרון כלכלי שמוביל את רוב החברות לאיסוף המתכות, ריכוזן והמיון שלהן לצורך מחזור שכן, מחזור פסולת מתכתית זול יותר מייצור פלדה מחומרי גלם טבעיים.