תהליך פתיחת תיק במס הכנסה
18.08.21 / 16:06
תהליך פתיחת תיק במס הכנסה
במדינת ישראל חל חוק מס פרסונלי על אזרחי המדינה. משמעותו של החוק היא שכל אדם נדרש לשלם מס הנכסה בהתאם לכלל ההכנסות שלו, בין אם מדובר על הכנסות מעסק, בין אם מדובר על הכנסות מעבודה, בין אם מדובר על הכנסות מהשכרת נדל"ן, השקעות בשוק ההון ועוד. בעוד שעובדים שכירים ישלמו את המס שמוטל עליהם למס הכנסה באמצעות המעסיק שלהם שנדרש לדווח עליהם ולנכות את המס הרלוונטי משכרם, עובדים עצמאים או בעלי עסקים וחברות חייבים לדווח באופן עצמאי על ההכנסות שלהם ממשלח ידם. מי שיבחר לעבוד כעצמאי, ידרוש לדווח לקשות המיסים על ההכנסות שלו, לנהל רישום אודות ההכנסות בהתאם לפקודת מס הכנסה והתקנות שנחקקו מכוח הפקודה המדוברת ולדווח מדי שנה בשנה על מחזור ההכנסות ועל צפי ההכנסות בשנה הבאה וכן לשלם בהתאם מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי וכן מע"מ.
כיצד מחליטים האם לפתוח תיק במס הכנסה כעוסק פטור או מורשה?
אחת ההחלטות העומדות על הפרק כאשר אדם מעוניין להקים עסק חדש כלשהו היא האם לפתוח את התיק כעוסק פטור או כעוסק מורשה. ההחלטה של האדם צריכה להתבסס על סוג העסק שהוא עתיד לפתוח ועל הצפי של גובה ההכנסות השנתיות מהעסק. אם מדובר על היקף הכנסות קטן שאיננו מגיע לתקרה השנתית הקבועה בחוק, יהיה ניתן לפתוח תיק עוסק פטור אשר פטור משתלום מע"מ ובד בבד איננו יכול לקזז תשומות מע"מ מההוצאות של העסק. במקרה בו המחזור העסקי גדול מהתקרה שקבועה בחוק ומתעדכנת מדי שנה בשנה, יהיה צורך לפתוח תיק כעוסק מורשה כאשר המשמעות של הדבר היא לדווח ולשלם מע"מ, אך מצד שני גם לקזז מע"מ עם הוצאות העסק. ישנם סוגי עיסוקים שונים שלא יכולים להיות מוגדרים כעוסק פטור על אף שגובה המחזור השנתי שלהם לא אמור לעבור את התקרה.
חשוב מאוד לדעת שגם לפתיחת עוסק מורשה וגם לפתיחת עוסק פטור יש חסרונות ויתרונות ועל כן כדאי להתייעץ מראש עם עורך דין מיסים אשר יסייע לכם להחליט בהתאם לנתונים השונים איזה תיק כדאי לפתוח.
כיצד פותחים תיק עוסק ברשויות המס?
בין אם יש צורך לפתוח תיק עוסק מורשה או תיק עוסק פטור, יש לגשת לרשויות מע"מ ולהגיש את טופס 821. יש לצרף גם צילום של תעודת הזהות וכן תעודה אחרת הרלוונטית לתחום שבו העסק יעסוק. כמו כן יש לצלם את הסכם השכירות של המקום שבו יהיה העסק. לאחר מכן יש לגשת למשרד פקיד השומה במס הכנסה ולהגיש טופס 5329. לטופס יצורף בקשה לפטור מניכוי מס במקור, הסכם שכירות וצילום תעודת זהות. בנוסף לכך יש צורך לפתוח תיק במוסד לביטוח הלאומי וזאת גם אם העיסוק כעצמאי מתבצע במקביל לעיסוקו של האדם כשכיר.
אם פותחים תיק עוסק פטור, המשמעות היא שאין צורך לדווח מדי חודש על ההכנסות של העסק לרשויות מע"מ, אך יש צורך לפתוח את התיקים גם במע"מ, גם בביטוח הלאומי וגם במס הכנסה.
ניהול ספרי חשבונות בעסק
חשוב מאוד לדעת כי כל עוסק יידרש לנהל ספרים מייד כאשר העסק מתחיל לפעול. ניהול הספרים יהיה תלוי הסוג העסק. כל עוסק יידרש לרשום בספרים את כל התקבולים שיתקבלו במסגרת העסק, בין אם מדובר באשראי ובין אם מדובר על כסף מזומן.
לאחר שפותחים תיק עוסק ברשויות המס יישלח לעוסק פנקס מקדמות שנתי עם שוברי תשלום תקופתיים. יש לדווח מדי חודש על מחזור העסקאות ולשלם את המקדמה בשיעור שיקבע על יד פקידו השומה בפנקס.
כל עוסק עצמאי מחויב להגיש דיווח שנתי למס הכנסה על ההוצאות וההכנסות שלו בשנת המס הקודמת עד חודש אפריל או מאי של השנה הבאה. ניתן לבקש הארכה להגשת הדוח השנתי, באמצעות הגשת בקשה מפורטת למס הכנסה. ניתן להגיש דוח מקוון על ידי מילוי דוח באתר של רשות המיסים ואז להדפיס אותו ולחתום אותו טרם מגישים אותו למשרדי מס הכנסה.
בכדי לפתוח תיק במס הכנסה בצורה נכונה, קלה ויעילה, כדאי מאוד להתייעץ טרם פותחים את התיק עם עורך דין מיסים מקצועי ומנוסה בתחום, אשר מעבר לייעוץ גם יעניק לכם ליווי בתהליך. אם אתם מחפשים שירות של עורך דין מיסים מקצועי ומנוסה שיסייע לכם, כדאי שתפנו לעורך דין מיסים קרן שקד המומחית בתחום המיסים.