בת 80 מאשקלון פנתה למנהל הרווחה וביקשה סיוע: "אחרי 60 שנה, החלטתי לעזוב את בעלי המתעלל"



מנהל הרווחה בעיריית אשקלון הציף בחודש האחרון במסגרת חודש המאבק  למניעת אלימות כלפי נשים וכחלק מהפעילות העירונית הענפה שהתרחשה בעיר בחודש זה,  את התופעה הכאובה של אלימות נגד נשים וההתמודדות עמה במגוון דרכים כאשר את גולת הכותרת היווה יום עיון שכלל הרצאה של תושבת העיר שחוותה זאת על בשרה. על ההתמודדות המורכבת גם בגיל השלישי, על התמיכה החשובה מהמעגלים הקרובים ועל ההחלטה לומר 'לא עוד' ולצאת לדרך חדשה, בכתבה שלפניכם

 

אילוסטרציה, PIXABAY
אילוסטרציה, PIXABAY

לאחרונה ניגשה קשישה בשנות השמונים לחייה למשרדי מנהל הרווחה בעיריית אשקלון וביקשה לשוחח עם עו"ס אורית גבריאל, מנהלת מחלקה לטיפול באזרחים ותיקים והיחידה למניעת התעמרות וסיפרה לה כי החליטה לעזוב את בעלה המתעלל לאחר 60 שנות נישואין: "אני לא מוכנה לחיות את השנים שנשארו לי עם אדם שכזה, סבלתי מספיק בשביל הילדים ועכשיו אני מרגישה שאני יכולה לעשות בשביל עצמי".

במילים אמיצות אלו תיארה הקשישה את התהליך אותו היא עברה, תהליך הכולל התגברות על פחדים והדחקה של שנים, על מנת לצאת לחיים חדשים.

בדיוק למען רגעים מרגשים כאלו, העלה מנהל הרווחה קמפיין חשוב מאין כמוהו המציף את הבעיה הכאובה של אלימות נגד נשים בכל הגילאים. הקמפיין שכלל שלטי חוצות ופרסום במגוון ערוצים הגיע לשיאו ביום עיון להעלאת המודעות לנושא, שהתקיים לאחרונה בהיכל הקונגרסים העירוני בנוכחות מאות נשים.

לכנס הגיעו לא פחות מ-180 אנשי מקצוע ומתנדבים בתחום, לצד עובדות ועובדים סוציאליים שחילקו חוברות מידע ודרכי גישה לטיפול.

על פי נתוני המנהל, בשנת 2022 חלה עלייה משמעותית בכמות הנשים הפונות למרכז הרב תחומי למניעת אלימות במשפחה בעיר: 559 פניות (עד לחודש אוגוסט) לעומת 439 פניות בכל שנת 2021.

גם במקרי ההתעמרות וההזנחה בקרב האזרחים הוותיקים חלה עלייה מדאיגה – בשנת 2021 נרשמו 824 מקרים כאשר הצפי עד לסיום שנת 2022 עומד על 1086 (724 עד אוגוסט).

השנה בחר מנהל הרווחה לקיים את האירוע בשיתוף פעולה של שתי מחלקות – המחלקות לטיפול באזרחים וותיקים  והמחלקה לשלום המשפחה בניהולה של עו"ס פנינה אלבז. ההחלטה התקבלה על מנת לדבר על האלימות ברצף הגילאי, תוך הצגת כל המענים שנותנים שירותי הרווחה בהקשר של אלימות כלפי נשים מגיל נערות ועד גיל זקנה.

לדבריה של אלבז: "יום העיון הורכב מעדות ממקור ראשון של אישה שנאבקת לצאת מהאלימות של בעלה, הייתה הרצאה שנוגעת בהיבטים השונים בהתייחס לנשים בגיל הזקנה ובהקשר של פוטנציאל השיקום ופוטנציאל הסיכון בהיבט של אובדניים פיזיים וקוגניטיביים. בהמשך התקיימה הצגת תיאטרון בשיתוף הקהל שהמחישה את תופעת האלימות כלפי נשים, ההשלכות שלה ודרכי ההתמודדות"

עד כמה יום העיון השפיע על הנשים שהגיעו אליו?

"היום השפיע מאוד ולא רק עליהן. מי שמטפל בקהל של הנשים הצעירות קיבל הסתכלות אחרת על איך זה נראה בגיל הזקנה ומי שמטפלת בגיל הזקנה יכולה להבין טוב יותר מה עברה האישה עד שהגיעה לגיל הזה. התגובות היו רבות וחיוביות, ממש מקיר לקיר. האירוע התקיים בהמשך לפעולות שהמנהל מבצע בנושא הכולל שילוט על תחנות להעלאת המודעות, חוברות מידע, שולחנות של עובדים סוציאליים ורצון אמיתי לעורר כמה שיותר את תמרורי האזהרה האלו בקרב נערות ונשים ולהעניק תקווה שהאפשרות לשינוי ולשיקום קיימת בכל גיל ".

"לעולם לא מאוחר"

כאמור, חלק משמעותי מהקמפיין של מנהל הרווחה ועיריית אשקלון עסק באלימות כלפי נשים בגיל השלישי. גבריאל הנחשפת לנושא הכאוב במסגרת עבודתה השוטפת מספרת ל"אתר אשקלונים" על היקף התופעה: "ראשית חשוב לציין שאנחנו מטפלים באלימות גם כלפי נשים וגם כלפי גברים ולצערי המספרים רק הולכים וגדלים בשנים האחרונות. ביחידה למניעת התעמרות אנחנו אוספים נתונים

והצפי לסוף 2022 הוא 1022 אזרחים ותיקים שעברו התעמרות, ומדובר במקרים שאנחנו יודעים עליהם. קיימים  עוד הרבה שאנו לא יודעים עליהם. אחת המטרות שלנו בקמפיין היא העלאת המודעות, אנחנו רוצים שהקהילה תהיה קשובה, לחדד זיהוי סימנים שעלולים להצביע על סיכון או התעמרות".

ובכל זאת ניתן להניח שישנן הרבה יותר מקרים של נשים שעוברות התעללות?

"יותר נשים מטופלות ביחידה באופן כללי. ניתן לומר שנשים יותר סובלות מאלימות פיזית וגברים יותר סובלים מהזנחה. בגיל הזקנה לא מדובר רק באלימות בין זוגית אלא הרבה פעמים גם בהתעמרות של בן משפחה שמטפל או אחד מהילדים הבגירים. לפעמים ישנם מצבים בהם הבעל של האישה המוכה נפטר וההתעמרות נמשכת על ידי הבן שגר אתה. בני משפחה מאוד משמעותיים בגיל הזקנה בהקשר של אישה שרוצה לעשות שינוי ולצאת ממעגל האלימות. כשהילדים יותר תומכים פיזית ומוראלית, יש סיכוי גדול יותר שהאישה תצליח לעשות את השינוי".

איזה מסר היית רוצה להעביר לנשים מבוגרות שחוששות לעזוב בעל מתעלל על רקע גילן המתקדם?

"המסר החשוב הוא – 'לעולם לא מאוחר'. לא מזמן ניגשה אליי תושבת העיר בגיל 83 וסיפרה שהיא מתכוונת להתגרש מבעלה המתעלל אחרי 60 שנות נישואין. היא אמרה לי שהילדים המשותפים שלהם כבר לא מהווים פקטור מבחינתה ושהיא הגיעה לגיל בו היא מרגישה שעליה לדאוג לעצמה. היא אמרה לי: 'כל החיים סבלתי ממנו, הוא התעלל בי וקרא לי 'זונה'. אני לא רוצה להמשיך לחיות אתו ולא רוצה להמשיך לסבול יותר'. נקודה נוספת שחשוב לחדד היא שאם הייתה אלימות בבית כל השנים, אז ייתכן מאוד שהילדים עצמם נפגעו מכך ואנחנו רוצים להעביר את המסר שעד כמה שקשה לגעת בזה, שלא יהססו ושירימו אלינו טלפון. אנחנו נלך אתם עקב בצד אגודל ונעשה מה שנכון כדי לשפר את איכות החיים של האישה או של הגבר".

לפניות למרכז למניעת אלימות ניתן לפנות בין הימים א' עד ה' בין השעות 8:30 ל-13:00  לטלפון –08-6748770 

לפניות למחלקות לטיפול באזרחים וותיקים ניתן לפנות בין הימים א' עד ה' בין השעות 8:30 ל-13:00 בטלפונים – 08-6748609/632/623 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


אשקלונים - המקומון היומי של אשקלון באינטרנט
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה