גאווה אשקלונית: הקצינות והקצינים שמניעים את הלוגיסטיקה בצה"ל
30.05.23 / 17:12
שתי קצינות ושני קצינים מאשקלון מחזיקים בתפקידי מפתח במרכז ההספקה המטכ"לי (מרה"ס) האחראי על שרשרת ההספקה לכלל יחידות צה"ל. אל"ם מאיה וייצמן, ראש מחלקת התכנון והבקרה, סא"ל ורד גבאי, ראש ענף טכנולוגיות מזון, סא"ל תמיר שונם הלוי, ראש ענף המזון וסא"ל אלעד תנעמי, ראש ענף הציוד הלוגיסטי, מספרים את סיפורו של שירותם הצבאי
ארבעה משרתי קבע -שתי קצינות ושני קצינים מאשקלון מחזיקים בתפקידי מפתח באחד הגופים המשמעותיים ביותר בצה"ל - גוף התורם רבות בתחום הלוגיסטי – מרכז ההספקה המטכ"לי (המרה"ס). זהו המרכז האחראי על שרשרת ההספקה לכלל יחידות צה"ל, המספק ציוד לוגיסטי, ציוד רפואי, תקשוב, מזון, שמנים, דלקים וחלפים. ארבעה אנשי קבע במרה"ס - אל"ם מאיה וייצמן, ראש מחלקת התכנון והבקרה; סא"ל ורד גבאי, ראש ענף טכנולוגיות מזון, סא"ל תמיר שונם הלוי, ראש ענף המזון; וסא"ל אלעד תנעמי, ראש ענף הציוד הלוגיסטי, לספר לנו את סיפורם על שירותם הצבאי.
אל"מ מאיה ויצמן – פורצת תקרות זכוכית
את סיפורה של המרואיינת הראשונה שלנו אין איש שלא יתרגש לשמוע. היא שוברת שיאים בהיותה האישה הראשונה בתפקידים השונים שביצעה לאורך שירותה הצבאי, פורצת את תקרות הזכוכית פעם אחר פעם, משאירה חותם ומהווה השראה לנשים רבות אחריה. הכירו את אל"ם מאיה וייצמן - ראש מחלקת התכנון והבקרה במרה"ס.
מאיה החלה את דרכה הצבאית במסלול הייעודי לקצונה בחיל הלוגיסטיקה. משם, שובצה לשרת במרכז ההובלה כמפקדת מחלקה. לאורך השנים הבאות במרכז ההובלה, מילאה מאיה את כל תפקידי הפיקוד והמטה - עד לתפקידה האחרון במרכז – מפקדת גדוד "משמר הנגב" - אותו היא מילאה כאישה הראשונה ששירתה אי פעם בתפקיד: "להיות מג"ד זו משימה מאתגרת ומשמעותית. מהפן המבצעי ועד הפיקודי - פיקדתי על מאות חיילים, אנשי קבע ואזרחים עובדי צה"ל ממגוון אוכלוסיות. בעיניי זו תמונת ראי של החברה הישראלית".
מאיה נשואה לניסים, מנהל מרכז הצעירים באשקלון ויו"ר מרכז הצעירים הארצי, והיא אם לשלושה ילדים - רון, מלה ואמה. "השילוב של התפקיד האינטנסיבי לצד הבית והמשפחה הוא בהחלט מאתגר אבל אפשרי לחלוטין. בנוסף, תחושת הסיפוק של ההגשמה העצמית בסוף מנצחת", היא מספרת. לאחר סיום תפקידיה הרבים במרכז ההובלה, המשיכה לתפקיד מפקדת צוות בקורס פיקוד ומטה במכללה הבין-זרועית לפיקוד ומטה וכיום - משרתת כשנה בתפקידה הנוכחי.
במסגרת תפקידה, מנהלת מאיה את המשאב האנושי, התקציב, מערכות המידע, הלוגיסטיקה, התקשוב והעבודה מול הזכיין: "אני מרגישה אחריות עצומה ויראת כבוד בתפקידי", היא משתפת. "פרויקט המרה"ס הוא אחד הפרויקטים החדשניים ביותר בצה"ל אשר ישפיע בשגרה וחירום ועל המענה לכלל היחידות. הוא עתיד להשפיע ולייעל את כלל שרשרת ההספקה בצה"ל. אני מרגישה שליחות גדולה לקחת חלק במימוש הפרויקט. להיות חתומה בדפי ההיסטוריה ולהשפיע על יחידות המרה"ס פנימה ורציפות המענה לצה"ל".
שאיפותיה של מאיה לא נגמרות כאן. בעתיד, היא חולמת להמשיך ולהשפיע: "כל חיי ושירותי בצבא מילאתי תפקידים אותם אישה ביצעה בפעם הראשונה. מתפקיד סמ"פ ועד מג"ד - השמיים הם הגבול. מצופה מאיתנו להשיג את המיטב מעצמנו, לנצל הזדמנויות ולהפוך אותן להישגים מרשימים".
סא"ל תמיר שונם הלוי – מקצועיות, יצירתיות וכבוד האדם
המרואיין הבא שלנו הוא סא"ל תמיר שונם הלוי, הממלא את אחד התפקידים המשפיעים ישירות על רווחת כלל חיילי צה"ל – ראש ענף מזון. תמיר, המתגורר בשכונת ברנע, נשוי לאורטל ואב לארבע בנות, בתפקידו הוא אחראי על המענה לכלל יחידות צה"ל בפריטי המזון, שירותי ההסעדה והמטבחים המאוזרחים; הן בשגרה והן בחירום: "מדובר בתפקיד עם סיפוק רב". מספר תמיר. "היכולת להשפיע ולגעת בכל חייל באשר הוא יוצקת משמעות רבה לתפקיד, שבין היתר דורש המון יצירתיות ומחייב מתן מענה מסביב לשעון".
עיניו של תמיר בורקות כאשר הוא נשאל כיצד הגיע לעסוק בתחום המזון: "התחלתי את שירותי הצבאי במסלול העתודה האקדמית, ומשם עברתי למספר תפקידים ביחידות השדה. בשנת 2009 הגעתי לתחום המזון כקצין צעיר, 'התאהבתי' ונשארתי עד היום". תפקידו של תמיר נוגע לרווחת החיילים גם בעיתות חירום, כאשר לאחרונה, במבצע "שובר גלים", נדרש לפעילות ייחודית לתמיכת המבצע. המבצע החל במרץ האחרון, סמוך לחג הפסח. חיילים רבים בבסיסים הסגורים נשארו לסגור את החג והיינו צריכים להיערך בזמן קצר מאוד לספק מענה תזונתי לחג הפסח. תוך דקות התחלנו ברכש של פריטים כשרים לפסח ממגוון ספקים במשק, על מנת לאפשר מענה הולם לתוספת החיילים שסגרו חג באופן מגוון ואיכותי".
ואכן, בזכות הפעילות המהירה של תמיר ואנשיו, כלל החיילים קיבלו את את המענה הדרוש: "מקצועיות, יצירתיות וכבוד האדם - אלה הערכים המובילים אותי בתפקידי ובשירותי בצה"ל בכלל", הוא מספר. "בעיניי זו שליחות גדולה לספק את מענה המזון הדרוש לכלל חיילי צה"ל - בדיוק כפי שמגיע להם".
סא"ל ורד גבאי – עשייה רבה ואינטנסיבית
סא"ל ורד גבאי היא ראש ענף טכנולוגיות מזון ותזונה (טל"ם) במרה"ס. ורד מתגוררת עם משפחתה - בעלה מיכאל וילדיה נעם ודניאל בשכונת גבעת ציון. בתפקידה, היא אחראית על אפיון טכנולוגי ותזונתי ברכש מזון, שירותי הזנה לצה"ל והקמת מערכי הזנה חדשים. כמהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, ורד נכנסה לתפקידה לאחר שירות במגוון תפקידים בתחום המזון בצה"ל, ביניהם מעבדת המזון הצה"לית, מרכז מזון, אפיון פרויקטים בתחום ההזנה לרבות קריית המודיעין וקריית התקשוב ועוד רבים אחרים. כמו קודמיה, היא מציינת את המשמעות העצומה בתפקידה. "היכולת להשפיע ולקדם ישירות את המענה התזונתי לחיילי צה"ל היא בראש מעייני. השנה הנוכחית היוותה מקפצה משמעותית בתחום המזון בצה"ל ככלל וללוחמים בפרט".
כשנשאלת ורד על רגעים משמעותיים בתפקידה, היא מספרת על השינויים שערכה בחדרי אוכל של בסיסים בהם סועדים לוחמים רבים: "השפענו על המענה לאורך שלבי השירות של הלוחמים - החל מפרגיות להכשרות לוחמים, דרך ארוחות קונספט לאימון ועד טרקלינים ללוחם במוצב, וכן מענה "אד-הוק" שניתן השנה לצרכי לוחמים בגזרת עזה, איו"ש ופצ"ן. העשייה היא רבה, אינטנסיבית והדרך ארוכה. מנוע המוטיבציה הטוב ביותר הוא כשחיילים לוחמים מספרים לי כמה השינוי שביצענו שיפר את חוויית השירות שלהם, כשמשרתים ביחידה טכנולוגית, כמו חט"ל, מקבלים חוויית סועד מיטבית; כשהמזון בשער הכניסה בקריית ההדרכה מקבל משוב טוב, כשחיילים ממגוון אוכלוסיות מקבלים שיפור במענה המותאם; לחיילים שלנו מגיע את הטוב ביותר, ולכן, זו בעצם המשמעות הגדולה ביותר של תפקידי".
סא"ל אלעד תנעמי – "המענה השלם לחייל"
את השפעת עבודתו של המרואיין האחרון שלנו, סא"ל אלעד תנעמי, תוכלו להרגיש בכל רחבי הצבא. הכירו את האדם שמאחורי כלל הציוד הלוגיסטי שמקבלים חיילי צה"ל: אלעד הוא ראש ענף ציוד לוגיסטי במרה"ס. משמעות תפקידו היא אחריות על תספוקת כלל הפריטים הלוגיסטיים שמגיעים לחיילי צה"ל על כלל יחידותיו, לרבות ציוד אישי; מדים, נעליים, סיכות או סמלים ואף ציוד כללי, כגון אוהלים, מזרנים, אמצעי סיוע לחימה, ריהוט או אפילו חומרי ניקוי. בין היתר, הענף אותו מנהל אלעד מספק בשגרה את כלל הציוד הנדרש לחיילים ביום גיוסם, במהלך שירותם וכמובן למשרתים בקבע ובמילואים. לאחרונה, הענף אותו מנהל אלעד אף ביצע שינוי עצום במלתחה של אנשי הקבע – עם החלפת כלל מעילי החורף לסופטשלים ייצוגיים.
אלעד, נשוי לשגית ואב לשלושה, המתגורר בשכונת גבעת ציון, החל את שירותו הצבאי במסלול ייחודי - מסלול "לוגיסטיקאים" של חיל הלוגיסטיקה: "אי שם בסביבות שנת 2000, התגייסתי למסלול אשר כלל לימודי תואר ראשון בלוגיסטיקה וכלכלה, קורס מש"קי לוגיסטיקה, שירות כמש"ק לוגיסטיקה בגדוד "שקד" של גבעתי; ולבסוף הסמכה לקצין לוגיסטיקה בבית הספר ללוגיסטיקה (בה"ד 6). בתפקידיי השונים שימשתי כקצין לוגיסטיקה במערך הטירונות "מגל" ובחטיבה 460, ביצעתי שני תפקידי מנפ"ר (מנהל פריט) במרכז ציוד אשר במהלכם סיימתי את התואר השני. המשכתי כרמ"ד ציוד של פיקוד העורף, רמ"ד ציוד יחידה ולאחר מכן רמ"ד ציוד לפרט במרכז הציוד עד שהגעתי לתפקידי הנוכחי בשנת 2019".
כשנשאל אלעד על הפרויקט שביצע שמסב לו את הגאווה הרבה ביותר, הוא משיב: "השותפות שלי בתכנון והוצאה לפועל של פרויקט "המענה השלם לחייל" זכורה לי במיוחד. הפרויקט הסדיר מענה של ציוד ללוחמים, כמו וסטים, ברכיות, שלוקרים, משקפי מגן ועוד. מאז ועד היום, כל לוחם המסיים את האימון המתקדם טרם עלייתו לגדוד מקבל סל אמצעים חדש אשר ישמש אותו עד תום שירותו. ללא ספק פרויקט משמעותי. ענף ציוד לוגיסטי ימשיך לעסוק בשיפור איכות וחווית השירות של כלל חיילי צה"ל - בחובה, בקבע ובמילואים".
ארבעת המפקדות והמפקדים בוחרים לסיים את סיפורם בברכה לכל תושבי העיר: "העיר כבר גדולה, אבל כולם מכירים את כולם. הקהילה של אנשי אשקלון עוטפת אותנו באהבה ומעניקה לנו ולמשרתים הנוספים את הזכות לשרת את המדינה ולהגן על תושבי העיר בגאווה. תודה לכם".