"קיבלתי חיבוק שלא נתנו לי כל החיים, הבנתי שלא חייב להתמודד לבד.. נולדתי מחדש"
03.11.22 / 16:42
מהמקום הנמוך ביותר אליו צנחה בעקבות התמכרות לסמים, הצליחה צעירה תושבת אשקלון להתרומם ולייצב את חייה. בריאיון ל"אשקלונים" היא מספרת על התמיכה החשובה שקיבלה מהעובדת הסוציאלית שליוותה אותה ועל האופן בו חייה השתנו לטובה בליווי צמוד של מינהל הרווחה בעירייה
לפני מספר שנים הייתה אורית (שם בדוי) צעירה תושבת אשקלון באחד המקומות הנמוכים של חייה: כשהיא מכורה לסמים, ללא קשרים חברתיים ומנותקת ממשפחתה, נראה היה כי אין סיכוי לשיפור וכי היא צועדת בדרך הבטוחה אל מחוזות הבדידות וההתדרדרות, אלא שאז נוצר החיבור עם מינהל הרווחה בעיריית אשקלון ועם העובדת הסוציאלית שיר טופז, חיבור שהוביל להתרוממות מרשימה ולשיפור משמעותי בכל פרמטר של חייה.
כיום, כשהיא נקייה מסמים, מספרת אורית ל"אשקלונים" על הדרך שעברה ועל התמיכה החשובה שקיבלה: "אני נקייה כבר שנה וחודש אבל בכל יום זו מלחמה מחדש. להישאר נקייה, להישאר בפוקוס, להישאר במיינד סט מסוים, להבין שהכל בסדר ושאהיה בסדר ושזה בסדר שיש נפילות, אבל מה שצריך זה לבוא ולבקש עזרה ולא להתמודד לבד".
איך התחלת לעשן סמים?
"התחלתי בגלל החבר'ה, הייתה לי חבורת חברים שביליתי אתה הרבה ובהתחלה זה היה לעשן עם החבר'ה כשיוצאים ומבלים ולאט לאט כשהחברים התחילו לעזוב מצאתי את עצמי יושבת ומעשנת לבד בגיל 18. עם הזמן הבנתי שזה דבר רע, התמכרות לכל דבר ושאני חייבת לעזור לעצמי לצאת מהמעגל הזה. זאת אחריות אישית שלי".
איך הרגשת שזה משפיע עלייך?
"אתה שוקע לתוך מקום שאתה מרגיש שאין לך דרך לצאת ממנו, פשוט אין יציאה. זה מנהל אותך - אתה קם בבוקר וחושב רק על זה וזה תמיד לחשוב מסביב רק על הסם, כל החיים מתנהלים סביב זה".
מתי את מבינה שאת צריכה עזרה?
"כשזה מגיע לזה שכבר אין לי חברות וחברים, אין לי סדר יום אני כל היום בבית, אני לא בקשר טוב עם המשפחה יש המון ריבים, המון חשקים שתעשה הכל כדי להשיג את השאכטה הבאה ולהישאר כביכול רגוע וזה ממש מנהל אותך, אין סדר יום. לקום בבוקר לעשן ללכת לישון, לעשן וללכת לישון. זו הופכת להיות מערבולת שאתה לא יכול לצאת ממנה".
איך נוצר החיבור עם מינהל הרווחה בעיריית אשקלון?
"ברגע שקמתי ואמרתי 'מספיק, אני לא רוצה להישאר בתוך זה אני רוצה להתקדם למקום טוב יותר' פשוט הגעתי לרווחה וביקשתי עזרה. ציוותו לי את שיר טופז העו"סית שלי שעזרה לי ברמות הכי גבוהות, היא פשוט מלכה. זכיתי לתמיכה מאוד חזקה, אתה מקבל חיבוק שלא נתנו לי כל החיים ואומרים לך 'אנחנו פה בשבילך' ובאמת גם עומדים במילה שלהם. כמובן שצריך גם את הצד של המטופל שירצה את הטיפול כי זה לא חד צדדי. באמת נכנסתי למרכז גמילה בחיפה וגם שם קיבלו אותי ועזרו לי ותמכו בי".
איך את יכולה לתאר את התהליך שעברת?
"זה היה קשה כמו כל תהליך משנה חיים, היה לי ניסיון גמילה לפני כן והוא לא צלח, כי לא הגעתי מוכנה לכל התהליך ועד שלא החלטתי בעצמי לעשות את התהליך לא הצלחתי לעבור אותו כמו שצריך. אני חייבת להגיד שבלי העובדת סוציאלית שלי לא הייתי מצליחה לעבור אותו, היא תמכה בי, היא הייתה שם בשבילי, הסבירה לי הכל, הכילה אותי. בגדול הכל סובב סביב הרגש, עוזרים לך לטפל בטראומות שהיו לך ולצאת מזה".
את מרגישה שאת נמצאת היום במקום אחר?
"בודאי, יש שיפור משמעותי בהרגשה שאתה קם בבוקר ולא מחפש את הסם. אתה מסתכל מחוץ לחלון אתה רואה את השמש זורחת, אתה רואה אנשים, כשאתה על סמים אתה לא מתייחס לציוץ ציפורים הכל כבוי ויש קטע שפתאום שמעתי את הציפורים מצייצות, ראיתי את השמש זורחת, נהיה לי סדר יום, חידשתי קשר עם המשפחה, אני יותר בוטחת בעצמי, עושה דברים כדי לקדם את עצמי, אני כבר לא כבויה".
לסיום, איזה מסר היית רוצה להעביר למכורות ומכורים שמרגישים שאיבדו תקווה?
"אין מה לפחד מזה, זה התהליך הכי טוב שכל מי שנמצא במעגל הסמים או התמכרות אחרת יכול לעבור. אתה כאילו נולד מחדש. אתה פתאום מגלה את עצמך, מכיר את עצמך ויודע מי אתה, מה אתה רוצה, מה החלומות שלך ויש לך חלומות, יש לך לאן לשאוף. זה הליך שכל מכור חייב לעבור. לא ראיתי את עצמי מתפתחת לשום מקום חשבתי שתמיד אהיה המסוממת הזו וזה שינה אותי לגמרי".
שיר טופז העובדת הסוציאלית המלווה את אורית התייחסה לתהליך החיובי: "אורית מטופלת אצלנו ביחידת ההתמכרויות מעל לשנתיים. אחרי תהליך ארוך של שיחות והכנה, יצאה למסגרת של גמילה וכבר שנה שהיא נקייה. מצליחה להחזיק מעמד במקום עבודה, מתמידה בשיחות. עושה עבודה יום יומית עם עצמה ונלחמת להישאר נקייה, להתפרנס, לקדם עצמה, לעבוד על דפוסי העבר שלא שירתו אותה, להבין את הכאב שהביא אותה לשימוש ולסגל לעצמה התנהגויות אדפטיביות יותר. בתהליך הטיפולי היא מאפשרת לעצמה להתמסר, לשתף ולחשוף את הפצעים מתוך הבנה כי יש צורך לעבד את אירועי החיים".
עוד אמרה טופז: "אני שמחה ומברכת על הדרך שאורית עושה, גאה להתבונן בה מהצד ולהיות עדה לתהליך הקשה בו היא מנצחת כל יום מחדש. היא דוגמה לכך ששינוי אפשרי כמו עם נערות ונערים נוספים רבים אשר נעזרים בנו ואני מאמינה שהיא תהווה השראה לאנשים שיקראו ויזדהו עם המקום בו הייתה. אין לי ספק שעבורה השמיים הם הגבול".
כרמית אוחיון מנהלת המחלקה מספרת על הנעשה בשירות חשוב זה: "המחלקה לטיפול בנוער וצעירים מציעה מענה טיפולי, ייחודי ומגוון החל מגיל 13 ועד גיל 26, קיימים מענים רבים ולכל אחד "נתפרת חליפה" בהתאם לצרכיו. במחלקה עובדים סוציאליים המטפלים במגוון תחומים כגון: עו"ס נערות ונערים, עו"ס להט"ב, עו"ס נוח"ם (נוער חרדי), עו"ס התמכרויות ועו"ס ניצוץ (מלש"בים וחיילים). בנוסף פועלים בתים חמים בשעות אחר הצהריים ומרכז יום לנוער (מית"ר) הפועל במהלך כל היום.
במידה ואתם או בני נוער אחרים שאתם מכירים חשים מצוקה רגשית, קשיים חברתיים, מתמודדים עם חרדות, תנודות במצב רוח, אם אתם חווים משבר רגעי או מתמשך ומרגישים צורך בסיוע, ליווי ותמיכה רגשית אתם מוזמנים לפנות למחלקה.
ניתן להגיע עצמאית בין הימים א'- ה' בין השעות 08:15-15:00, רחוב אפרים צור 55 או ליצור קשר טלפוני 086748603 ולקבוע פגישה.