כיצד תתמודדו עם הצטננות הפעוט
24.11.16 / 09:08
כיצד תתמודדו עם הצטננות הפעוט
החורף כאן ובגדול! הרוח נושבת, הטמפרטורות נמוכות והטפטוף מאף התינוק שלכם לא יבייש אף גשם זלעפות. אז מה קרה? האם שכחתם לגרוב לו גרביים בלילה וזה מה שפתח את הברז של האף הקטן? או אולי האשמה דווקא נעוצה בחורף ובקור שמתלווה אליו?
תתפלאו, אבל להבדיל ממה שנהוג לחשוב, לא הסערה ולא הקור הם האשמים בצינון. הצטננות היא מחלה ויראלית קלה ומדבקת של דרכי הנשימה העליונות, שאחד מתסמיניה השכיחים ביותר הוא הנזלת. תינוקות מצטננים בממוצע בין 10 ל-12 פעמים בשנה, פי ארבע מאשר מבוגר ממוצע, משום שמערכת החיסון שלהם עדיין לא חזקה מספיק.
הצטננות הינה מחלת הילדים השכיחה ביותר. היא נגרמת מוירוסים ולכן טיפול אנטיביוטי אינו יעיל. ההצטננות אופיינית לחודשי הסתיו, אך יכלה להופיע בכל ימות השנה.
מה גורם להצטננות בילדים?
הוירוסים הגורמים למחלה משתייכים למספר רב יחסית של קבוצות כשבכל קבוצה עשרות רבות של זנים. זו הסיבה להדבקות חוזרת ונשנית.
אצל תינוקות וילדים ההצטננות יכלה להופיע כמעט ברצף ולא נדיר לראות תינוק שחולה בהצטננות אחת לחודש בעקר בחודשי החורף במהלך שנת חייו הראשונה ולפעמים השנייה.
מה מאפייני המחלה?
מאפייני המחלה בתינוקות וילדים הם נזלת, חם, שיעול וכאב גרון.
כיצד נדבקים במחלה?
ההדבקה נעשית באמצעות טיפות המכילות את הוירוס ומופצות על ידי שיעול או התעטשות של אדם חולה או במגע ידיו של החולה.
דגירת המחלה עורכת כיומיים זו הסיבה שהמחלה מופצת במהירות כה רבה ופוגעת ברוב האוכלוסיה.
כמה זמן נמשכת המחלה?
בדרך כלל הצטננות אצל תינוק אורכת כשבוע עד שבועיים כאשר בימים הראשונים המחלה תתבטא גם בחום ובהמשך בשיעול ונזלת.
מהן דרכי הטיפול?
כאמור, הצטננות נגרמת מוירוסים והטיפול הוא סימפטומטי ותומך, כגון הורדת חם, מי מלח לאף, אדים קרים. בהמלצת רופא ניתן להשתמש בתרופות להקלת הגודש. יש לציין כי רשתות המזון והתרופות האמריקאית ממליצה להימנע מתרופות אלה לפני גיל שנתיים.
בהיעדר טיפול תרופתי כנגד וירוסים מחוללי צינון, לא נותר אלא לנסות ולהקל על התינוקות באמצעות מגוון שיטות, תכשירים ומוצרים המותאמים להם:
צריכת נוזלים: נזלת ממושכת גורמת לאובדן נוזלים וחשוב לוודא כי התינוק צורך די נוזלים. לתינוק יונק מוטב להוסיף הנקה נוספת, ליתר ביטחון.
הגבהת המזרון: הנחת מגבת או כרית תחת המזרון תיצור זווית שתקל על הנשימה ותמנע מהנזלת לחדור לגרון.
הוספת לחות: שימוש במכשיר אדים או אמבטיה חמה יעלו את אחוזי הלחות באוויר ויקלו על הנשימה
טפטוף שמנים לפתיחת דרכי הנשימה: תמציות ארומוטרפיות המכילות אקליפטוס או מנטה (דוגמת "טפטפים שמנים לרענון הנשימה" של כצט) וידועות בסגולותיהן המחטאות והמרעננות. ניתן לטפטף על מיטת התינוק
שימוש במגבונים: עדינים היפו אלרגניים המכילים אלוורה וחומרים מרגיעים אחרים
טיפול ביובש ואדמומיות: כדאי להשתמש במשחה או ג'ל למריחה סביב האף, דוגמת טפטפים אפג'ל המועשר בוויטמין E ובאלוורה, יעזרו לאדמומיות, ליובש ולגירויים סביב האף הנגרמים עקב קינוחים תכופים.
הקלה על גודש באף: המלח מייבש את הנזלת ומסייע בפתיחת דרכי הנשימה על כן , תרסיס מי ים המכיל מי ים בעלי ריכוז מלחים אופטימאלי וניתן להשתמש בו מגיל לידה.
קיימות תרופות להפחתת הגודש באף הניתנות עד גיל שש במרשם רופא.
האם יש אפשרות לסיבוכים?
למרות שההצטננות היא מחלה החולפת בדרך כלל מעצמה, לעיתים ובתדירות נמוכה קיימת אפשרות של סיבוך. הדבר יתבטא בעליית חום חוזרת או הימשכות החום מעבר לשלושה ימים. הסיבוכים עלולים להיות: דלקת אוזניים, ברונכיוליטיס, דלקת גרון ודלקת ראות, יטופלו בתרופות ואנטיביוטיקה על פי הצורך.
ילדים בעלי נטייה לאסטמה עלולים לסבול מהתקפי קוצר נשימה וציפצופים שיצריכו טיפול לאסטמה כגון: מרחיבי סמפונות וסטרואידים.
תרופות נוספות לצינון לא הוכחו כעוזרות לקיצור המחלה. הטיפול הטוב ביותר הוא מניעת המחלה באמצעות שטיפת ידיים, אוורור חדרי המגורים ומניעת שליחת ילדים חולים למסגרות השונות.
*המדור הינו בגדר המלצה בלבד ואין בו בכדי להחליף ייעוץ אחר ט.ל.ח