איך נכון ובריא לחנך ילדים לעצמאות?
29.12.16 / 10:13
על פרנק זאפה וחינוך
"בכל הנוגע לגידול ילדים, הקו המנחה שאני מנסה לדבוק בו הוא שילד הוא בן-אדם.
זה שהוא קצת יותר נמוך, לא אומר שהוא יותר טיפש ממך. " (פרנק זאפה)
פרנק זאפה היה מלחין, גיטריסט וזמר אמריקאי, אבא שלו היה כימאי ומתמטיקאי. הדברים שהוא אמר על חווית הילדות שלו מרגשים אותי כל פעם מחדש וזאת משום שכשאני צופה באדם שלבוש כמו רוקיסט מופרע,עם גיטרה ביד ורוח של לוחם צדק אומר דברים כאלה – פתאום מתגלה לפניי הנשמה של הילד הקטן שלא הקשיבו לו, הילד שהרגיש טיפש.
בשלבים הראשונים לחייו של התינוק שלנו, כל דבר מרגש אותנו, השאלות, המילים הראשונות,החיבוק, הנשיקה. כשהוא גודל ואנו כבר רגילים לג'סטות המקובלות, אנחנו שוכחים שלתינוק הזה שלנו יש רגשות שהן רק שלו,רצונות ומחשבות שהן בלעדיות רק לו ואין לנו שליטה עליהן אלא רק השפעה גדולה מאוד- שבעתיד תהיה גורם משמעותי בעיצוב אישיותו.
אתם מכירים את הילדים האלה ש"לא מפחדים מכלום"? אני מכירה ילדים כאלה שמעדיפים לנסות וליפול ואני מכירה גם אימהות שמעדיפות שלא "אני לא רוצה לראות אותו נופל".
הדילמה הזאת בתור הורים ומחנכים מאוד קשה לנו, כי הרי ברור שהאינסטינקט הטבעי שלנו הוא לגונן ו"להציל" את הקטן שלנו מנפילות פיזיות ומנטליות.
אז מה עושים ?
נתחיל מלתת לילד שלנו קרדיט, נאמין בו ונסמוך עליו עוד מגיל צעיר, נאמין בו שיוכל להתהפך בלי עזרתנו, ונסמוך עליו שיצליח לצאת לבד מבריכת הכדורים. נהיה לצידו, נתמוך ונעודד במילים חמות ומעצימות.
הקניית עצמאות היא חלק חשוב בעיצוב אישיותו של הילד, ככל שניתן לו עצמאות כך ירגיש יותר ביטחון. נכון,לא ניתן לו לרוץ לכביש ולהתנסות בחוויה-כי כאן עובר קו אדום.
לכן, נדאג להגדיר לעצמנו ולילד את הקווים אדומים שאותם לעולם לא נחצה וככל שהקווים הללו יהיו יותר ברורים לנו ולילדנו – תחושת הביטחון תגדל ותתעצם. הילד ירגיש חופשי להתנסות ואנחנו נהיה רגועים יותר.
זה לא קל כמו שזה נשמע, אני יודעת.
חשוב שנבין שיש הבדל גדול בין גידול ילדים לחינוך ילדים, תפקיד ה"גידול" ברור לכולנו להאכיל,להשקות, לקנות לו בגדים, לקחת לרופא כשהוא מקורר ועוד.
כשאנו עוסקים בגידול רוב הזמן אנחנו מרגישים טוב עם עצמנו,התפקיד מאוד ברור- אנחנו המבוגר האחראי. בכל פעם שנמלא תפקיד זה, נחווה מהילד תחושות נעימות, נהנה להביט בו אוכל,שותה ולבוש טוב ביום חורפי.
חינוך הוא תהליך שלא תמיד נעים לתחזק, הדרישה שלנו ורצונות הילד מתנגשים זה בזה ויוצרים סיטואציות בהן נצטרך להתמודד עם קשיים מולו, ואם נודה – זה הרבה פחות נחמד. יחד עם זאת, חשוב שנזכור שחינוך הוא חלק בלתי נפרד מצרכיו של הילד, לא פחות מאשר בגדים יפים או משחק חדש. ילד דורש וצריך גבולות כדי להרגיש ביטחון.
אם נבין שהילד שלנו הוא אישיות בזכות עצמה,שהצורך שלו בעצמאות ובגבולות הוא בסיסי והכרחי ובנוסף להכל נצליח לעודד ולהעצים אותו בחוויות התנסות – יבוא יום והילד הזה יגדל ויהיה איש,איש שאולי יום אחד יופיע על במות גדולות, עם גיטרה שבורה ביד או עם טוקסידו מול פסנתר כנף, וכשהאיש הזה ינגן את מה שעל ליבו הוא לא ירגיש ילד הטיפש, אלא יזכור שהוא הילד שנתנו לו הזדמנות לטעות, ליפול, להיכשל ויחד עם זאת להגשים את עצמו, כי האמינו בו שיצליח.
*המדור הינו בגדר ייעוץ בלבד ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ אחר. ט.ל.ח.