מהילדות באשקלון להתמודדות על ראשות מרצ:

$(function(){setImageBanner('cd87e64a-a73b-47e9-b5c3-7b08cb232379','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,46615,'Image','');})

אבי דבוש, שגדל והתחנך באשקלון, מתמודד בימים אלו במירוץ על ראשות מפלגת 'מרצ'. בראיון מיוחד ל"אשקלונים" הוא טוען כי דווקא היותו "מסורתי פתוח שלא נוסע בשבת וגר בפריפריה" זה הדבר שיכול להביא שינוי למפלגה שנתפסת בשנים האחרונות כאליטיסטית וקיצונית. איך כמעט כיהן כחבר מועצת העיר אשקלון ומה הוא חושב על המנהיגות היום

סיון סבג-אסולין | צילום: אבי דבוש, נלחם על מנהיגות 'מרצ'

בחודש מרץ הקרוב יתבקשו מתפקדי מפלגת "מרצ" לבחור יו"ר למפלגה שלהם. המפלגה שהצליחה להכניס חמישה מנדטים בלבד לכנסת האחרונה, מנסה לרענן את השורות ולמשוך מתפקדים חדשים. שישה אנשים מתמודדים על תפקיד היו"ר, זהבה גלאון, אילן גילאון, תמר זנדברג, אבי בוסקילה, אימרי קלמן, כאשר ביניהם אבי דבוש שגדל והתחנך באשקלון. בראיון ל"אשקלונים" מספר דבוש כי למרות הקושי לשכנע את תושבי הדרום ובכללם את תושבי אשקלון להצביע ל'מרצ', הוא נחוש יותר מתמיד כי רק "שמאל אמיתי" כדבריו יהיה התקווה לחיים טובים יותר בפריפריה. דבוש מתכוון להילחם למען חינוך טוב יותר, לטובת מערכת בריאות טובה יותר וכן גם לא חושב ש'שלום' או 'שמאל' הן מילים גסות. למרות שהוא משוכנע בצדקת דרכו ולאור מגוריו כיום בשדרות הוא מודה: "אנשים מופתעים ושואלים אם נפלתי על הראש". 

אבי דבוש בן 41, מתגורר כיום בשדרות ואב לשני בנים. הוא חבר מנהיגות תנועת הפריפריות, מספר 8 ברשימת 'מרצ' לכנסת ומועמד לראשות 'מרצ'. אבי נולד, גדל והתחנך באשקלון בחינוך הממלכתי-דתי, בבית ספר סיני ובתיכון רוגוזין, ואף היה מדריך בתנועת בני עקיבא. הוא התנדב ועבד עם ילדים ונערים הסובלים מאוטיזם והקים וניהל בית ספר לנערים הסובלים מאוטיזם, בקיבוץ רבדים. דבוש סיים תואר ראשון בהצטיינות יתרה במדעי ההתנהגות, באוניברסיטת בן גוריון בנגב ותואר שני בסוציולוגיה ארגונית. הוא התנדב ב"מגמה ירוקה" והיה בין מובילי המאבק המוצלח נגד התכנית להקמת תחנת כח פחמית שלישית באשקלון. בשנים האחרונות, במקביל לעבודתו כיועץ ארגוני, הוא פעיל קהילתי בשדרות, בברור חיל ובאיזור. לאחרונה הקים בית מדרש חברתי בשדרות, הוא גבאי בית הכנסת בברור חיל, חבר בפורום התחבורה הציבורית האיזורי ומלווה בהתנדבות את החממה למנהיגות רב-תרבותית. בקיץ 2014 היה בין מייסדי "התנועה לעתיד הנגב המערבי".

כשעשייה חברתית רבה מאחוריו, היה זה אך טבעי שיפנה דבוש לעבר הפוליטיקה. בעבר ניסה דבוש לכבוש את הציבור האשקלוני ואף כמעט הצליח להיות חבר מועצה מן המניין כששימש כמספר 2 של יורי זמושצ'יק בבחירות 2008. בפער של קולות בודדים הוא לא הצליח להיכנס למועצה ופנה לאפיקים אחרים. "לא תכננתי להתמודד באותן בחירות, אבל כמעט הצלחנו להכניס את המנדט השני", סיפר ל"אשקלונים". "להיות חבר מועצה זאת עבודה קשה בהתנדבות. גם כיום אני מאוד מחובר לאשקלון ומבלה בה המון. המנהיגות הבינונית באשקלון מאוד מתסכלת אותי. אשקלון מדהימה, עיר יפייפיה והיא לא מצליחה להתקדם. מערכת החינוך בעיר ביחס לתקציבים שלה, מתנהלת בצורה גרועה ומגיע לאשקלונים מנהיגות הרבה יותר טובה". 

תחילת הדרך במפלגת 'מרצ' הפתיעה לא מעטים שפגשו את דבוש. לכאורה נראה כי אדם הגדל בעיר המזוהה עם תפיסה ימנית (40% מצביעי ליכוד מול 10% מצביעי עבודה בבחירות האחרונות) ומגיע ממשפחה דתית, לא יכול להזדהות עם הערכים של המפלגה הממוקמת בצד השמאלי ביותר של המפה הפוליטית בישראל. אבל דבוש טוען כי הערכים שמייצגת 'מרצ' הם הערכים שהפריפריות בישראל מזדהות איתם יותר מכל, אלא שעד היום 'מרצ' התמקדה בעיקר במרכז הארץ ולא פתחה שורותיה לציבור זה. "כשהחלטתי להתמודד על ראשות מרצ, הרבה אנשים הופתעו ושאלו אותי אם נפלתי על הראש", הוא מספר ל"אשקלונים". "אבל אני כמי שגדל במשפחה שהייתה במיעוט והתעקשה שאלו הערכים שלה: צדק חברתי דמוקרטיה ושלום, גם אני דבקתי בערכים שלי ו'מרצ' זאת המפלגה שנושאת אותם בגאון. אני כואב את זה ש'שמאל' הפך להיות מילה גסה. כואב לי שהליכוד שקיבל הרבה יותר את המזרחים, מתנהג היום בצורה של להאשים אחרים בבגידה ומנסה לרמוס אותם. שלטון הליכוד היום לא עושה לנו טוב. רוב הישראלים רוצים שלום, רוצים דמקורטיה, רוצים צדק חברתי. אם בראש 'מרצ' יעמוד אדם כמוני, אדם שיותר מחובר ליהדות, לציונות, לפריפריה, זה בעיניי שמאל אמיתי - שמאל עממי ומגוון שקל יותר לציבור להתחבר אליו. היום אנחנו עושים עבודה ומצליחים לסחוף אחרינו כי אנחנו בעצם חושפים את האנשים למצע שלנו שכפי שאמרתי רוב הציבור בישראל מזדהה איתו. כיום 'מרצ' מחוברת מדי למרכז במובן הגיאוגרפי והכלכלי וזה לא מספיק. נוצר פער בין המרכז לפריפרייה ולדרום וכדי להתחבר למשל לאשקלון, צריך יותר להשקיע. אנחנו עושים פה עבודה מאומצת ואין קיצורי דרך, צריך לעשות עבודה עמוקה על מנת להוביל את השינוי". 



לשיטתו של דבוש, מה שהוביל אותו להתמודד על ראשות המפלגה היה השיח המנתח את דרך ההצבעה בפריפרייה. "התחיל השיח של 'הפריפריות מצביעות למי שדופק אותן'. בעקבות זאת, התחלנו מסע של שיחות והיום יש לנו קבוצת מנהיגות של כ-100 אנשים כמו הרב משה סלומון מהבית היהודי למשל, קיבוצניקים, אנשי ערים מירוחם ועד ירושלים, שכולנו יחד רוצים להוביל שינוי בפריפריה. התפיסה היא שפריפריות הן שבטיות ומצביעות מהבטן. אבל בפועל אף אחד לא סופר את הפריפיריות ולכן יש צורך לבנות כח אזרחי ולא מפלגתי שיעשה שינוי. יש פערים עצומים בבריאות, ברווחה, בחינוך בכלכלה. השינוי במדינה הוא דבר שהפריפריות צריכות להוביל. המעמד הנמוך אומר 'אתם אליטיסטיים, אתם לא רואים את הצרכים שלנו'. אני בא ואומר שאנשים מצביעים למי שהם מאמינים לו ומזהים אותו כחלק מהקהילה שלהם. כיום בפריפריות לא מזהים את 'מרצ' כחלק מהקהילה ולכן הנקודה שלי היא להפוך את 'מרצ' לנגישה לכולם. אם אדם כמוני מגיע לשטח ומדבר עם האנשים, הם מבינים שאני חלק מהם. כשאני מדבר על ביטחון כמי שגדל באשקלון וחי בשדרות, השיח שלי הוא לא מנותק מהם. אנחנו צריכים להוביל דרישה שיסתכלו עלינו גם במובן הביטחוני. אנשים מהקיבוצים וגם מאשקלון הם בעד הסכמים מדיניים כי זה הדבר היחידי שיביא שקט לזמן רב וזה הוכח לאורך ההיסטוריה. אני מאמין שאי אפשר להרעיב את עזה למוות, כדי שלנו יהיה שקט ביטחוני חייבים לאפשר להם חיים טובים. אני מאמין בשתי מדינות, מולדת אחת - שתי מדינות לאום ישראל ופלסטין. כמובן שזה כרגע חזון רחוק, אבל שני העמים חייבים ללמוד לחיות יחד". 

אין ספק כי דבוש בועט בסטיגמות על ראשי המפלגה אותה הוא מייצג. הוא מחובר מאוד ליהדות ואפילו שומר חלקית את השבת. הוא משמש כגבאי בבית כנסת ורק לאחרונה הקים בית מדרש בשדרות. "לא צריכה להיות חקיקה דתית בכלל", אומר דבוש. "יש ביטוי שאומר שהחוק הדתי שהכי עובד טוב זה יום הכיפורים. אנחנו צריכים לשאוף להסכמות שאנשים יבטאו יהודתם באופן חופשי ולא באופן שכופים עליהם. יש מקום לחילונים במדינה הזאת ואי אפשר להפוך את הדת לשנאה - כפייה זה חוטא ליהדות. ניקח את חוק המרכולים למשל, להתחיל לתת קנסות בשבת זה הרבה יותר חמור מחילול השבת עצמה.  אני מאמין שצריך להיות ציביון יהודי למדינה ולצד זה צריכה להינתן אפשרות לנישואים אזרחיים, זכויות ללהטב"ים ושיוויון בזרמים".

האם באשקלון יצטרפו יותר מתפקדים ל'מרצ' עכשיו? דבוש בהחלט מאמין שכן. "כיום יש מאות בודדות של מתפקדים באשקלון אבל אין לי ספק שבעוד חודש זה ישתנה. אנחנו פועלים באשקלון ומצליחים לקרב אלינו אנשים חדשים רבים. במשך שנים מפלגות השמאל לא ראו את הדבר הזה והיום חייבים לייצר חיבור עמוק יותר. יש הרבה מתפקדים חדשים, דתיים ומזרחיים. אני הבן אדם היחידי ב'מרצ' שיכול להביא קהלים חדשים אחרים כיוון שעד היום לא הצליחו לפרוץ את הגבולות. אני מזמין את כולם לשוחח איתי ולהכיר אותי יותר, הגיע הזמן שלנו להנהיג בפריפריות".


$(function(){setImageBanner('8a9da8a3-c6ee-4cf5-94e1-1765c8f6a6eb','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,46617,'Image','');}) אשקלונים - המקומון היומי של אשקלון באינטרנט
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה