נפילה מגובה
10.01.16 / 12:15
בתקופה האחרונה נהרגים פועלי בניין רבים בעיקר כתוצאה מנפילה מגובה. אבל פעמים רבות נפצעים ישראלים רבים דווקא כתוצאה מנפילות ותאונות בבית."פעמים רבות זה קורה כי אנשים חושבים שהם יודעים לעשות הכול לבד בשעה שחייבים להזמין איש מקצוע" מנסה להסביר סמנכ"ל "עידן שיווק 88" עידן כהן את הנושא
מערכת אשקלונים | צילום: אילוסטרציה, webstocpro
השבוע נהרג פועל בנין מנפילה מגובה. שבוע קודם לכם נהרג פועל בניין נוסף, אלו רק שניים מני מקרים רבים שקרו בשנה האחרונה. נדמה שמחיר חיי פועלי הבניין בישראל מעולם לא היה נמוך כזה. בכתבה ששודרה בערוץ 10 נאמר כי על כ-700 אתרי בניה מפקחים כ-12 פקחי בניה בלבד, מה שעשוי בהחלט להסביר את כמות האסונות ההולכים וגדלים בכל הקשור לחיי עובדי אתרי הבניין בישראל. הנושא עלה לכותרות, ואט אט קיבל את התהודה התקשורתית הראויה לו. יחד עם זאת נושא שכמעט לא מקבל במה הוא התאונות הביתיות , לא מעט אנשים נפצעים בתאונות עבודה ביתיות. אחת הדוגמאות המפורסמות לכך הוא ראש העירייה הקודם בני וקנין במהלך הקדנציה הקודמת עלה וקנין על סולם גבוה בכדי להוריד ספר מהספרייה שבביתו, לפתע איבד ראש העיר את שיווי משקלו מעד ונפל, הוא יצא מזה עם שבר ברגל.
וקנין הוא ממש לא היחיד שנפגע בתאונה ביתית, ישנן תאונות רבות שמתרחשות דווקא בתוך הבית או בחצרות הבתים. תאונות שעל פי רוב היו יכולות וצריכות להימנע. "לפני כחודשיים, ממש עם גל הסערות הראשון הייתה התראה על גשמים רבים. איש מקצוע שאני מכיר היטב לקח סולם וטיפס עליו בכדי לנקות את המרזב מחוץ לבית מסוים בכדי למנוע הצפות", סיפר השבוע עידן כהן סמנכ"ל 'עידן שיווק 88' אחת מהחברות הגדולות בדרום לאספקה טכנית מאשקלון. "מה שקרה זה שלסולם לא היו רגליות מפלסטיק שנותנים לו יציבות וכשאין רגליות, לעיתים הסולם לא יציב. האיש נפל התרסק על הרצפה מגובה של כשלושה מטרים , ושבר את הרגל".
כהן שבמסגרת עבודתו בא במגע עם עשרות רבות של בעלי מקצוע, מיד נזכר במקרה נוסף לא רחוק מאשקלון, "בבית בשדרות הייתה בעיה באזור הגג של בית פרטי. הגיעו שלושה עובדים לגג, הם לא ידעו לדרוך נכון על .רעפים, זה משהו שצריך לדעת את זה. שלושתם יחד קרסו יחד אל תוך הגג יחד עם הארובה שיצאה ממנו".
כהן ממשיך ומתאר מקרים רבים של מי כאלו שלא ממש יודעים איך לבצע פעולה מסוימת אבל מתעקשים שהם יודעים לעשות את אותה פעולה, שמתבררת פעמים רבות כהרת אסון. "אחד מתושבי העיר חשב שהוא מבין גדול, הוא קדח מתחת לברז באמבטיה, גרם לפיצוץ של הצינור ולנזק של אלפי שקלים.
במקרים כאלו אפשר להזמין בעל מקצוע או לפחות להתייעץ. תאונות רבות קורות כי אנשים פשוט חושבים שהם מבינים וכאן הטעות". כהן הוא לא היחיד שמכיר סיפורים מעין לו, מי שמסייע ללא מעט נפגעים כאלו הוא יושב ראש הרשות להגנת הצרכן בהסתדרות באשקלון איציק נפש. "מדובר בתופעה של ממש ", יורה נפש, "אנשים רבים מחליקים במקלחת, נופלים בבית על רצפה רטובה, ובעת ביצוע פעולות ועבודות בבית". בכדי לאושש את דבריו ממהר נפש לתת דוגמאות. "היה באשקלון לא בחור שטיפל בגינה, ובאותו זמן נפל עליו גזע עץ בראש, כנראה שהוא פשוט לא פעל בצורה מקצועית. האיש פונה באמבולנס ואושפז תקופה בבית חולים. לשמחתי הוא יצא מזה אבל מדובר בתאונה לא פשוטה. אני סייעתי לו בהתנהלות מול קופת חולים".
נפש ממהר לשלוף דוגמא נוספת נוסף, "לא מזמן היה מקרה באשקלון שאדם נפל בתוך בניין משותף מקומה שלישית לקומה ראשונה בשעה שניסה לתקן משהו, הוא שבר יד ורגל, גם לו עזרתי עניין הביטוח שלאחר התאונה". מקרה נוסף שנפש מתאר הוא מקרה של אדם בתוך הבית בשעה שביקש להחליף שנדליר בבית, "כנראה הוא קיבל הוראות לא נכונות מאותה חנות שממנהקנה את המנורה", מתאר נפש" הוא קיבל מכה חזקה וכמובן הנזק של הנורה שעמד על כ3,000 שקלים. נאמר לו על ידי החנות שזה פשוט להרכבה, אבל הם לא נתנו חלק מהפרטים". לדברי נפש ממש לא מדובר במקרים בודדים, "אני שומע על מקרים רבים של תאונות בתוך הבתים ובחדרי המדרגות, אנשים נופלים, נחבלים ונפצעים כתוצאה מכך, חייבים להיות הרבה יותר זהירים בעניינים האלו".
"אני חושב שהכול זה עניין של תשומת לב", מספר תושב העיר שהחליק בחדר המדרגות בביתו ונפגע בגבו. "מיהרתי מאוד לצאת, הוא משחזר. "המדרגות היו כנראה מעט חלקות ופשוט נפלתי על הגב. עם מעט תשומת לב זה היה נמנע".
השאלה הגדולה היא למה זה קורה? מדוע אם להסתמך על דבריו של נפש הנושא הפך לתופעה של ממש? מדוע דווקא בבית שאמור להיות מקום הבטוח ביותר מתרחשות תאונות רבות? "כנראה שזו בדיוק הסיבה", מבאר את הסוגיה רז משה בעלי חברת "רז התקנות" מאשקלון . "אנשים מגיעים הביתה מרגישים בטוח ומבצעים פעולות שהם ממש לא בטיחותיות, כמו למשל לעלות על סולם בלי שמישהו ישגיח, או לבצע פעולות מסובכות שהם חושבים שהם יכולים. אפילו החלקות מיותרות על רצפה רטובה יכולות לגרום לנזקים לא פשוטים".
"אנשים יוצאים מתוך נקודת הנחה שלעולם חוסן וביתם הוא מבצרם והם יודעים הכול", עונה נפש על השאלה המסקרנת". "מה עוד שיש הרבה מסיחי דעת כמו טלפון שפוגע בריכוז. במצבים כאלו של תיקון או עבודה בבית, חשוב להיות מרוכז ומוכוון מטרה. אם לא זה מתכון לתאונות".
אם כן מה הפתרונות לתופעה ? לדברי נפש חובת הזהירות חלה על כל אדם גם בביתו."אין מה לעשות, חייבים להיות זהירים לתת תשומת לב יותר גם בבית וכך פשוט להימנע ממצבים מעין אלו". כהן מבחינתו מדבר על כך שאין מה להתבייש ולהזמין אנשי מקצוע בכדי לבצע עבודה מסוימת: "אני לא אומר שעל כל מסמר שדופקים צריך להזמין איש מקצוע", הוא ממהר לבאר את דבריו."אבל זו ממש לא בושה להיעזר או אפילו להרים טלפון לחנות מקצועית ולשאול מה בדיוק עושים ולקבל הדרכה". לדבריו ישנם היום גם מוצרים הנמכרים בחנויות שונות שמונעים תאונות."היום ישנם צמדנים או שטיחונים שמונעים החלקה במקלחת, ישנם חוסמי שקעים מיוחדים שחשובים במיוחד להורים לילדים קטנים שמכניסים ידיים לחשמל, יש מדגני סיליקון לפינות של שולחן ועוד. בשורה התחתונה, זהירות, תשומת לב וההבנה כי אני לא תמיד יודע הכול יכולים למנוע לא מעט תאונות מיותרות".