המודיעין ששינה את פני המשטרה:
22.09.18 / 23:24
טקס חניכת הרצף המודיעיני במחוז הדרומי של משטרת ישראל: נמשך התהליך ששינה את פני השיטור כולו והצליח לייצר השפעה מכרעת על מפת הפשיעה בכל רחבי הארץ תוך פחות משנתיים. על הישגי מהפכת הרצף המודיעיני במשטרה, הפיכת השיטור למוכוון מודיעין והשפעתו המכרעת על כל אזרח בישראל
מערכת אשקלונים | צילום: חטיבת דובר המשטרה
לפני כשנתיים וחצי, החלה במשטרת ישראל עבודת מטה נרחבת בתחום המודיעין רפורמה מקבילה לרפורמת האמו"ן (אסטרטגיית מניעה ומיקוד ניהולי) שמכונה במשטרה "הרצף המודיעיני". תפיסה זו מייצרת "שיטור חכם", על הרצף המודיעיני והטכנולוגי של כל מדרגי משטרת ישראל ותוך ממשק הדוק בין מערכי המודיעין ובין מערכי השיטור המגוונים.
בניין הכח דרש הקמת מכלולים רבים, גיוס והכשרת תפקידים חדשים במשטרת ישראל וכמובן התאמות בינוי ותקשו"ב בעשרות רבות של יחידות משטרה, החל מהתחנות והמשך בימ"רים, במרחבים ועוד.
במהלך השנתיים האחרונות מושלמת בהדרגה מהפכת ״הרצף המודיעיני״ של משטרת ישראל ומובילה להישגים חסרי תקדים, הן מול ארגוני הפשיעה והן מול עבירות הרכוש, בדגש על החמורות שבהן: גניבות הרכב וההתפרצויות לדירות ומול יתר מרכיבי הפשיעה החמורה.
כחלק מרפורמה זו, הונהגה במשטרה תפיסה של "שיטור מוכוון מודיעין". בהתאם למודל זה, המודיעין משמש לא רק כבסיס לחקירות, אלא בראש ובראשונה, להכוונת הפעילות המשטרתית על כל היבטיה, לרבות פעילות סיור ובילוש.
המהפכה דרשה שינויי עומק תפיסתיים, תיקון חקיקה חשוב (חוק חסיון חומר מודיעיני) שמאפשר להגן על המודיעין וכמובן היערכות מחדש של המטות התומכים ומכלוליהם. מדובר בתפיסה המקדמת ומשכללת את מניעת הפשיעה והסיכול המקדים, על פני מיקוד רק בתגובה וניסיון פענוח לאחר מעשה.
במסגרת המהפכה הושגו המטרות מרכזיות הבאות:
• רצף מודיעיני יעיל, במסגרתו כל מידע יהיה זמין לכל יחידת משטרה רלוונטית באשר
היא (מרמת התחנה שעיסוקה בעיקר בשיטור קלאסי ועד רמת היחידה הארצית הייעודית
שעיסוקה העיקרי נוגע לשיטור הגבוה) לצורך פעילותה.
• רצף טכנולוגי מגוון המוכוון הן לאיסוף ראיות בתיקי חקירה והן לאיסוף מודיעין לצרכים האסטרטגיים והטקטיים.
• הגנה על נכסים מודיעיניים באמצעות חיסיון חומרי מודיעין. יצירת חציצה תהליכית ומשפטית בין הפעלת מודיעין למניעה וסיכול לבין הפעלת מודיעין לצרכי חקירה, איסוף ראיות והעמדה לדין.
•מימוש מודל "שיטור מוכוון מודיעין" שהביטוי המידי שלו כחלק מהרצף המודיעיני הינו הקמת אורגן מודיעיני בתוך המשל"ט (מוקדי 100) תוך העצמת מערכי הדסק בכל הרמות והקמת זירת מודיעין בכל מחוז שייעודה בחינת מגמות ותופעות פשיעה, אומדנים, הערכת סיכונים וכבסיס בעל ערך לקבלת החלטות פיקודיות שיסייעו במניעת הפשיעה בזירות השונות.
על מנת לאפשר את הרצף המודיעיני בוצעה במשטרה עבודת מטה בהובלת ראש אח״מ, הוכנסו כלים מתקדמים למיצוי מידע כמותי וטיפול ב big data, הוכשר כוח אדם מקצועי ואיכותי והוקמו יחידות חדשות באגף החקירות והמודיעין ובמחוזות השונים, תוך שימוש בכלים מתקדמים הנמצאים בחזית הטכנולוגיה ומאפשרים מיקוד מודיעני, הכוונה וניצול אפקטיבי יותר של המשאבים המצויים בידי המפקד והשוטר בשטח.
היום נערך במטה המחוז הדרומי של המשטרה בבאר שבע, טקס חניכת משרדי הרצף המודיעיני במעמד מפכ״ל המשטרה רנ״צ רוני אלשיך, מפקד המחוז הדרומי ניצב מוטי כהן, ר׳ אגף החקירות והמודיעין ניצב גדי סיסו, סגל הפיקוד של המחוז הדרומי והשוטרים שצפויים לתפעל ולהניע את תהליך הרצף המודיעיני במחוז.
מפכ״ל המשטרה, רנ״צ רוני אלשיך, אמר: ״ מול עינינו מתממש החזון! אנו חונכים היום את משרדי הרצף המודיעיני כאן במחוז דרום, כחלק מתפיסה רחבה של מימוש עקרון הרצף המודיעיני בפעילות המשטרה. בעידן שבו העבריינים נעשים מתוחכמים יותר ויותר, רשתיים, חוצי מחוזות וחוצי יבשות, אנו נדרשים לפעילות חכמה ומתוחכמת יותר - בכדי למנוע, לסכל ולאכוף פשיעה בצורה אפקטיבית וליצר ביטחון ושירות מיטבי עבור האזרח הנורמטיבי שומר החוק.
הרצף המודיעיני מקנה לנו כמשטרה יכולות טכנולוגיות מתקדמות ונגישות יותר מאי פעם, ומאפשר לנו לבצע פעילות אפקטיבית ויעילה יותר בתחום הלחימה בפשיעה והטרור בכל זמן ובכל מקום. מימוש הרצף המודיעיני מאפשר כיום קבלת תמונת מודיעין מסונכרנת ואפקטיבית הנדרשת לצורך ביצוע כלל המשימות שבאחריותה של משטרת ישראל. כיום אנחנו כבר רואים את התוצאות של הרצף המודיעיני, בכל הנוגע לשיטור מוכוון מודיעין ולא פחות מכך, בתחום הלחימה בפשיעה. המאמץ של המחוז לבנות את כלל המכלולים, לגייס, לשלוח להכשרות ולייצר סביבת עבודה מזמינה, כדי להתאים את התפיסה לצרכי המחוז- ראויים לכל שבח!״.
במשך דבריו הוסיף המפכ״ל: ״את התוצר של הרצף המודיעיני במחוז, אנו רואים יום יום בהישגי הלחימה בפשיעה החמורה שמוביל המחוז. הישגי השנה בתחום הורדת עבירות הרכוש הם חסרי תקדים. אין ספק שהטמעת הרצף המודיעיני ומיקוד העשייה באמצעות התפיסות החדשות, מהוות מכפיל כח שהמחוז עושה בו שימוש ראוי להערכה. הפוטנציאל קדימה עדיין עצום, אבל כבר בשנתיים האחרונות נרשמו ירידות משמעותיות בתחומי פשיעה רבים המטרידים את האזרח הנורמטיבי ומשפיעים על שגרת חייו״.
מפקד מחוז דרום, ניצב מוטי כהן, אמר: ״הרצף המודיעיני שנחנך היום במחוז הדרומי הוא תהליך שמחבר לתוכו תהליכים שונים בעולם המודיעין, השיטור ועוד. הוא נועד להבטיח כי המידע הרלוונטי יגיע לכלל הצרכנים במחוז ובכלל זה עד לרמת התחנה ושוטר הסיור. מעבר לכך, הרצף המודיעיני הוא תהליך שמשדרג את המענה המחוזי ללחימה בפשיעה שנים רבות קדימה. הוא משפיע על סדר היום במחוז כולו מרמת התחנה ומשליך הן על הציר המקצועי והן על הציר הפיקודי. היכולת שלנו לראות את התמונה המלאה ולהנגיש אותה לכל שוטר, כמו גם היכולת שלנו לטפל בכל רבדי הפשיעה, היא משמעותית וחשובה. אין לי ספק כי תהליך חשוב זה המשפר משמעותית את האפקטיביות שלנו ומקנה לשוטרים בשטח ולמפקדים את תמונת המודיעין המדויקת - יסיע למחוז להגיע להישגים רבים במשימותיו של המחוז במאבק בפשיעה ומתן שירות איכותי לאזרח. תכנית "הרצף המודיעיני" מאפשרת שיטור חכם מוכוון מודיעין, ותמשיך לשדרג את המענה של המשטרה כולה והמחוז בפרט במלחמתו בפשיעה״.
דוגמא בולטת לתוצרי הרצף המודיעיני במשטרה מתבטא במאבקה הנחוש בעבירות הרכוש - הנושא בגינו נפתחים התיקים הרבים ביותר במשטרה בגין תלונות אזרחים, פשיעה המטופלת ברובה ברמת התחנה. הרצף המודיעיני מאפשר לחוקר בקצה להשתמש בכל יכולות המודיעין וקידמת הטכנולוגיה המצויה בארגון גם ביחס לעבירת רכוש נקודתית המפריעה לאזרח הנורמטיבי ומשפיעה על שגרת חייו. כך בשנת 2017 הועצמה והוכפלה מגמת הירידה בעבירות הרכוש המאפיינת את השנים האחרונות, (בסה״כ ירידה של 36% במשך העשור האחרון) בהתחשב בגידול מתמשך בכמות התושבים בישראל, עבירות הרכוש לאלף נפש צנחו אף יותר. כך בשנת 2017 נרשמו 15.9 תיקים לאלף תושבים, אל מול 29.2 לפני כעשור!
בכל הנוגע לטיפול בעבירות הרכוש המשמעותיות - עבירות הפע״ר (פריצות לבתים, פריצות לבתי עסק, גניבות רכב וגניבות מרכב), בשנת 2017 חלה ירידה של 8.3% בתיקי עבירות הפע״ר אל מול שנת 2016, לאחר שהורגלנו לקצב ירידה שנתי של כ3-4 אחוז. בשנת 2018 העמיקה הירידה אף יותר מול התקופה המקבילה אשתקד לקצב של כ-12-14 אחוז!! במחוז הדרומי למשל, מאז תחילת השנה צנחו עבירות הפע״ר במעל ל-17% מול התקופה המקבילה אשתקד. כך למעשה בתוך עשור נחתכו עבירות אלו בישראל ביותר מ-50%.
בשנת 2017, הירידה הדרמטית ביותר נרשמה בתחום גניבות הרכב, זאת על אף גידול מתמיד במספר כלי הרכב הנעים בכבישי ישראל. בשנה החולפת חלה ירידה של כ-20% בכמות כלי הרכב שנגנבו בישראל. השנה מועצמת הירידה בעוד כ- 18%!!! לצידה- ירידה של כ-20% בהתפרצויות לדירה!
גם בתחום המאבק באמל״ח (הנחשב לעבירות חשיפה - אכיפה שהיא תולדה בעיקר של פעילות יזומה מוכוונת מודיעין ופחות בתגובה לקריאות 100 או תלונות המוגשות במשטרה), נרשמו הישגים משמעותיים. בשנת 2017 נתפסו ע״י המשטרה אלפי אמצעי לחימה, נעצרו בכל רחבי הארץ 2,225 חשודים והוגשו 1,137 כתבי אישום כנגד חשודים בגין עבירות אמל״ח המהווים עלייה של כ- 10% בכמות המעצרים ושל למעלה מ- 40% בכמות כתבי האישום (ביחס לשנת 2016).
אספקט נוסף המבטא את השינוי שחולל הרצף המודיעיני מעבר לפיענוח ומניעת פשיעה בכל הרמות, מתבטא ביכולת של מרכזי השליטה של המשטרה להשתמש במודיעין כאמצעי למתן מידע שמקבל הסייר בשטח, כך שהנתונים שברשותו מאפשרים לו לייצר תמונה מקדימה חיונית וברורה יותר לפני טיפול באירועי תגובה.