שנה קשה לעסקים
22.02.16 / 11:12
שנת 2015 הייתה קשה מאוד למגזר העסקי בישראל עם סגירה של 44,000 בתי עסק. כמה עסקים יש כיום באשקלון, כמה נסגרו בשנה החולפת, ומה מצבנו ביחס לערים אחרות
סיון סבג-אסולין | צילום: אילוסטרציה, מערכת אשקלונים
מנתונים שמפרסמת השבוע חברת דן אנד ברדסטריט, עולה כי במהלך השנים האחרונות נפתחו כ-50 אלף עסקים בשנה בממוצע, אך מספר העסקים שנסגרו עלה בכל שנה. בשנת 2014 למשל נסגרו בישראל 42,159 ובשנת 2015 המספר כבר זינק ל-44,500 עסקים שנסגרו - 850 עסקים בכל שבוע בממוצע.
המספרים מעידים כי אשקלון נמצאת באמצע ואינה חורגת מהממוצע. מהנתונים עולה כי באשקלון ישנם 55 בתי עסק על כל אלף תושבים - כלומר כ-6,000 בתי עסק שפועלים בעיר. מתוכם 10 אחוזים נמצאים בסכנת סגירה. על פי הנתונים ניתן לראות כי אשקלון ממוצעת הן מבחינת עסקים לעומת כמות התושבים, והן מבחינת סכנת סגירה.
לשם השוואה, העיר רהט המדורגת ראשונה בטבלה נמצאת עם שיעור של 21.6% מהעסקים שנסגרו מתוך סך העסקים בעיר. לעומתה, העיר עם שיעור העסקים שנסגרו הנמוך ביותר היא קריית אונו, שבה 144 העסקים שנסגרו מהווים 4.1% מכלל העסקים בעיר.
צח ברקי, סמנכ"ל כלכלה, מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט אמר על הנתונים: "ב-2015 אנחנו רואים ירידה בכדאיות הכלכלית בהקמה ובתפעול של עסקים במשק והיא המניע לגידול בסגירות העסקים. זה נפוץ מאוד בכלכלה של ריבית נמוכה, בה אנחנו נמצאים זמן רב. בכלל, גם בשווקים מפותחים אחרים בעולם אנחנו רואים שיש סגירות רבות יותר של עסקים כי רמת התחרותיות עולה, הרווחיות במרבית הענפים נשחקת וכתוצאה מכך יש יותר עסקים שיוצאים מהמחזור. שיעור העסקים שנסגרים הולך ועולה בשווקים מהסוג הזה. הנטייה שלנו היא לומר שריבית נמוכה מגדילה את אי השוויון במשק כיוון שהיא מנפחת נכסים ומייצרת מצב שבו מי שהוא עתיר נכסים, השווי והערך הכלכלי שלו עולים ויכולתו לגזור רווחים מתוך נכסיו היא גבוהה יותר לעומת דלי הנכסים. בנוסף, ככל שהריבית נמוכה יותר כך מתבהר אי השוויון בין העסקים הקטנים לעסקים הגדולים. מרבית העסקים במשק הם עסקים קטנים ומרבית העסקים במשק שנסגרים הם העסקים הקטנים, אבל חלקם של העסקים הקטנים מתוך סך העסקים שנסגרים גדול יותר מהחלק היחסי שלהם במשק. מתוך סך העסקים שנסגרים העסקים הקטנים מהווים יותר מ-99%".