יוצאים לאור: אילו ויטמינים ישפרו לכם את הראייה?
30.07.20 / 08:10
יוצאים לאור: אילו ויטמינים ישפרו לכם את הראייה?
צילום: שאטרסטוק
בחלוף השנים ועם ההתבגרות, חלה התדרדרות בראייה. כדי להבטיח האטה שלה ואף למנוע מצבי פגיעה אפשריים, תוכלו לצרוך ויטמינים ומינרלים רבים שיסייעו לכם במשימה. אילו? לפניכם מדריך חד במיוחד
שלי טל
העיניים, איבר מורכב במיוחד בגוף, מספקות לנו את אחד מאמצעי התקשורת החשובים ביותר – הראיה, המהווה החוש העיקרי לקליטת הסביבה והתארגנות בתוכה. גם בטבע, קיימת למערכת זו חשיבות רבה בהישרדותם של זנים שונים של בעלי חיים וחיות ימיות מפותחות. כך למשל, עופות כדוגמת הנץ, הנשר והבז הם בעלי חדות ראיה הגדולה פי 8 מזו הקיימת בבני אדם שמאפשרת להם לצוד טוב יותר, ועבור הכריש מאפשרת מערכת הראיה לזהות פעילות חשמלית בגופים שלידו – בעוד אנו לא מסוגלים לכך כלל.
עם העליה בגיל, נפגעים תפקודי גוף רבים וביניהם גם זה של מערכת הראיה. זאת בעיקר עקב קליטה ויצירה של חומרים מזינים שהופכות לפחות יעילות והתמודדותו הפחות טובה של הגוף עם אתגרים שונים. מורכבותן של העיניים מצריכה נוכחותם של חומרים וויטמינים רבים, בכל גיל – ובפרט באלו המבוגרים יותר בהם היא קריטית, שכן לכל ויטמין תפקיד ייחודי אותו הוא ממלא בשמירה על בריאותן. לרוב, ניתן למצוא ויטמינים אלו בתזונה היומית אך כדי להימנע מחוסר אפשרי, מומלץ להשלימם באמצעים חיצוניים אחרים כדוגמת תוספי תזונה.
אז אילו ויטמינים ישמרו לכם על הראייה?לפניכם כמה עיקריים ומוכרים.
ויטמין A ובטא קרוטן
ויטמין A הוא אחד ממרכיבי החלבון המאפשר ראיית לילה ולוקח חלק חשוב גם בהגנה על הקשתית – החלק החיצוני המגן על העין ועל מנגנוני הראיה שבה. במדינות מערביות חוסר בוויטמין זה הוא נדיר יחסית, אך במצב בו הוא אכן קיים, עשוי הדבר להוביל למחלת עיניים קשה בכל גיל. מחקרים הראו כי אף ייתכן והוא מסייע במניעת מצבי פגיעה אפשריים בעין המתפתחים עם הגיל כמו קטרקט וניוון מקולרי (AMD).
בטא קרוטן, הוא בעצם פיגמנט – הוא צובע את הירקות העשירים בו בכתום: בטטות, פלפלים כתומים, דלעת, וגם גזר. צריכה מספקת של הפיגמנט מסייעת לגוף לנצלו ולהפוך אותו לויטמין A – שבתורו חיוני לראיה ולתפקודה.
אנטי-אוקסידנטים – ויטמינים C, E, B2
אנטי אוקסידנטים הם חומרים שמסייעים בהפחתת כמויות הרדיקלים החופשיים בגוף – חומרים שמזיקים לתאים, גם לאלו המצויים בעיניים. הויטמינים B2, E ו- C הם אנטי אוקסידנטים חזקים ששומרים על תאי הגוף ועל העיניים מפני נזקים אפשריים. ישנם מחקרים המראים כי ויטמין C וויטמין B2 אף עשויים לעזור במניעת קטרקט או בהמשך התדרדרות של ניוון מקולרי.
ויטמין E מצוי בשמנים טבעיים – שמני בישול כמו קנולה, באגוזים וזרעים, דגים שמנים כמו סלמון ובאבוקדו. עם השנים נאמר לנו שניתן למצוא ויטמין C בעיקר בפירות הדר – אבל לא רק – גם מנגו, אננס, מלון, גויאבות, קיווי, ליצ'י ופלפל אדום הם מקורות טובים לוויטמין C. מקורות טובים לוויטמין B2 הם שיבולת שועל, חלב, יוגורט ובקר.
קרטנואידים – לותאין וזיאקסנתין
שני החומרים הללו מיוצרים על ידי צמחים, נמצאים בעיניים ועוזרים בהגנה עליהן מפני פגיעה אפשרית של קרינה אולטרה סגולה. גם חומרים אלו מהווים נוגדי חמצון ונלחמים בהתפתחות של מחלות עיניים כרוניות וניווניות כדוגמת AMD. את הלותאין והזיאקסנותין ניתן למצוא בשפע בעלים יורקים כהים כמו תרד, פטרוזיליה או קייל וכן גם בירקות ופירות כתומים: תירס, דלעת, פלפלים כתומים וגם חלמוני ביצים.
לבנות את העין – אומגה 3
אחד מהחומרים שריכוזו גבוה במיוחד בדפנות תאי הרשתית הוא ה- DHA – ממרכיבי אומגה 3, שנמצאת בדגים מסוימים ובפרט בכאלו המגיעים ממעמקיהם של ימים קרים. אומגה 3 מסייעת במניעת רטינופתיה סכרתית (RD) ואף עוזרת בלחלוח העיניים, כך שצריכתה תסייע גם עבור אלו שסובלים מעיניים יבשות.
דגי ים העשירים באומגה 3 הם סלמון, מקרל, הרינג וסרדינים ומקורותיה הצמחיים העיקריים הם בזרעי פשתן וצ'יה ובאגוזים.
לסיכום, שמירה על ראיה תקינה חיונית במיוחד לבריאות הגוף ולאיכות החיים. צריכת ויטמינים שונים חשובה לצורך שמירה על תפקודן של העיניים וכן מסייעת במניעה או בעיכוב תהליכים טבעיים המתרחשים בגוף כתוצאה מהתבגרות. אז אם גם אתם מעוניינים בכמעט עיניי נץ – או לפחות בראיה טובה יותר – ודאו שאתם מקבלים את הויטמינים המתאימים.
*המדור הינו מדור צרכני ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ מקצועי. ט.ל.ח.