אם זה לא כן - זה לא
01.06.16 / 14:34
קמפיין ארצי שמובילים בני נוער למניעת תקיפה מינית הגיע לאשקלון. נועה גבריאלי ומאור ממו משתתפות במכינה הקדם צבאית וקיימו השבוע פעילות בבית הספר מקיף עירוני א' בעיר
מערכת אשקלונים | צילום: באדיבות מובילי הקמפיין, מתוך הפעילות בבית הספר מקיף א'
קמפיין הסברה ייחודי מסוגו צובר תאוצה ומגיע לשיאו השבוע בפריסה ארצית. מה שהתחיל במספר בני נוער בחיפה, הפך לקמפיין בנושא "הסכמה חופשית" ביחסי מין ברחבי הארץ, אותו מובילים עשרות צעירים בליווי מרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בחיפה והצפון.
הקמפיין יוצא לאוויר בשבוע שיא שמתקיים השבוע, בין התאריכים 29.05-02.06, ברחבי הארץ. אל בני הנוער הצטרפו תלמידי הצטרפה המכינה הקדם צבאית חנתון, שבחרו את נושא הפגיעה המינית כנושא מסכם. 37 מכיניסטים, ובהם שני תושבי אשקלון נועה גבריאלי ומאור ממו, חברו למרכז הסיוע בקידום הקמפיין ובמהלך השבוע האחרון פעלו אף הם ברחבי הארץ. השבוע העבירו תלמידי המכינה את השיעור בבי"ס מקיף א' באשקלון.
גל רובין, בת 17.5 מכפר הנוער שפיה מדגישה כי הרעיון של הקמפיין הוא שבני נוער ירימו ויקדמו אותו: "אנחנו מקבלי ההחלטות של העתיד ויכולים לעשות משהו שונה מהתרבות הנוכחית כמו לדוגמא במועדוני לילה מסויימים. זו האחריות שלנו להעלות את המודעות ולכן ההפצה של הקמפיין היא אחד הדברים החשובים מבחינתנו. כשעברנו על כל מיני בעיות או נושאים שאנחנו נתקלים בהם ביום יום, הגענו למסקנה שהסכמה חופשית זה דבר שכל אחד מוצא את עצמו באופן כזה או אחר באחד מצידי המתרס, בין אם בצד הפוגע, הנפגע או גם העומדים מהצד שלא יודעים איך להתמודד עם סיטואציה. רצינו להציג את המצבים השונים ובעיקר להציב לחברים שלנו את התחושה שהם יכולים לשנות, גם אם עומדים מהצד".
במהלך החודשים האחרונים, נפגשו הצעירים במרכז הסיוע ובעזרת הצוות בנו את קמפיין "הסכמה חופשית", במטרה להעביר לבני ובנות הנוער מסר שזכותם להגיד כן או לא. הקמפיין יעסוק ברצון והתלהבות מול ניצול, כפייה או הסכמה לא חופשית. מאז החזרה מחופשת הפסח החלו בני הנוער להפיץ את הבשורה בין חבריהם, ודרך רשתות חברתיות והגיעו לנציגים ברחבי הארץ. נערות ונערים מבתי ספר שונים התנדבו להוביל את הנושא ועמדו בקשר מול היועצת בבית הספר לטובת קידום הקמפיין.
הקמפיין פועל בשני מישורים: שיעור שיועבר לתלמידי חטיבת הביניים והתיכון ובתנועות הנוער ע"י תלמידים באותה המסגרת, וכן קמפיין פרסומי שילווה את העבודה במדיה התקשורתית והרשתות החברתיות. השיעורים נבנו בשיתוף פעולה בין קבוצת בני הנוער והצוות המקצועי של העמותה ומציגים סיטואציות יומיומיות ודילמות כדי שלסייע לתלמידים לחדד את ההבדל שבין ניצול חולשה, ניצול כוח ומעמד, חיזור מטריד והסכמה חופשית.
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בישראל, אורית סוליציאנו, הוסיפה: "יש חשיבות עצומה בכך שבני ובנות נוער לוקחים אחריות למיגור האלימות המינית. מרגש לראות נערים ונערות ערכיים ומעורבים, שאכפת להם כל-כך מהחברה, ודוגלים בערכים כמו שוויון זכויות וכבוד. הפרויקט הזה חשוב במיוחד דווקא משום שבני ובנות הנוער הם אלו שמעבירים את המערכים, ואני מקווה שהפרויקט יצליח לגרום לשינוי חברתי משמעותי."