איך נלחמים בתאונות הדרכים בישראל?
27.03.19 / 12:03
איך נלחמים בתאונות הדרכים בישראל?
קרוב לוודאי שבעשר השנים הקרובות תבקרו בחו"ל קרוב לעשרים פעמים. הילדים שלכם יהפכו בגיל הזה לנערים מתבגרים, אולי אפילו חיילים ובכנרת עדיין יהיו חסרים מים רבים. בעשר השנים הקרובות גם ימותו סביב ל - 4,000 איש בתאונות דרכים ברחבי המדינה. מכת המדינה, שגבתה את חייהם של יותר אנשים מכל מלחמות ישראל יחד, לא עוצרת, ובכל יום מתווספות אימהות שקולות וילדים יתומים. אז מה עושים? כיצד נלחמים במגפה הנוראית? כיצד מורידים את כמות ההרוגים בחצי, אולי אפילו יותר? למידע נוסף על דרכים להורדת כמות תאונות הדרכים, קראו את הכתבה הזו.
הגורם האנושי
ברובם המכריע של תאונות הדרכים הקטלניות, לגורם האנושי חלק בגורמי התאונה. אנחנו מוסחים, אנחנו עייפים ולא תמיד אנחנו מגיבים בזמן ופועלים כמו שצריך. בכדי לצמצם את החלק של הגורם האנושי, יש לפעול במספר מישורים:
- המקל – אלפי מחקרים הוכיחו שענישה היא הגורם העיקרי המשפיע על התנהגות של אדם. זה אולי לא הומני, אבל זה מציל חיים. הענישה במקרה של עבירות תנועה חייבת להיות קשוחה וכואבת. גובה הקנסות למגוון עבירות תנועה חייב לעלות, אבל לא רק. במדינות רבות קיימת חובה לשלם בו במקום (אחר כך ניתן, כמובן, לערער). לאלמנט הזה יש השפעה פסיכולוגית משמעותית. בנוסף, יש להתייחס לרקורד התחבורתי של הנהג באופן רשמי ולא לפי שיקול דעתו של השוטר, על מנת שנהגים סוררים העוברים על עבירות התנועה לעיתים קרובות, ישלמו יותר (לדוגמה: החל מעבירה שלישית בכל שנה, קנס גבוה יותר ב-200 ₪ על כל עבירה).
- הגזר – במדינות רבות החליטו לצ'פר נהגים ממושמעים. למשל: כל נהג שלא עבר עבירת תנועה במשך שנה שלמה, מקבל צ'ק של כמה מאות שקלים. שווה לשקול את הרעיון.
- האכיפה – חייבים, פשוט חייבים, יותר ניידות (אמיתיות ו"דמה"), הרבה יותר מצלמות, שלטי אזהרה (במדינות רבות ישנן שלטי אזהרה מפני מצלמות גם כשאין באמת מצלמות, מטעמי תקציב) ועוד. כל נהג חייב לדעת שאם יעבור עבירת תנועה, רוב הסיכויים שייתפס ויענש בחומרה.
הגורם הטכנולוגי
רכבים חדשים המיוצרים בימינו מצוידים בשלל אבזור בטיחותי מגן. זאת לצד אפליקציות והמצאות טכנולוגיות נוספות, שנועדו להגן עלינו מפני תאונה ולאחריה. המטרה היא לגרום לאנשים להעדיף לרכוש רכבים בטוחים ועזרים חיצוניים. איך עושים זאת? כסף! הנחות ברכישת מכוניות בטוחות, לצד סבסוד רכישת מוצרים עזר (דבר שכבר החל להיעשות) מהוות פתרון מציל חיים.
גורם התשתיות
גם לתשתיות הכבישים חלק חשוב בריבוי התאונות וההרוגים. מערכת רכבות יעילה תפחית את כמות הרכבים וכך את מספר התאונות; גדרות הפרדה, שילוטים ברורים, אכיפה באזורים מסוכנים, הגדלת מספרי נתיבים בכבישים חד מסלוליים – כל אלו יסייעו להפחית את מספר ההרוגים בשיעור ניכר.
זה בידיים שלנו. החיים שלנו יקרים יותר מכל דבר אחר. שמרו עליהם. שמרו על עצמכם. סעו בזהירות!
*המדור הינו מדור צרכני ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ מקצועי. ט.ל.ח