5 טיפים מעולים לקריאת מאמר אקדמי
01.04.19 / 15:27
5 טיפים מעולים לקריאת מאמר אקדמי
1.חלקו את המאמר לכמה חלקים שונים
העולם מתחלק ל-2 קבוצות סטודנטים: אלו שיושבים לקרוא מאמר על פני יום שלם – מתחילתו ועד סופו, ואלו שדווקא בוחרים לחלק אותו לכמה חלקים שונים. אז התשובה איך כדאי יותר לקרוא מאמר אקדמי משתנה בין סטודנט לסטודנט, אך בהחלט ניתן להמליץ על פורמט קריאה נוח ואידיאלי יותר. למרות שנדמה כי לקרוא את המאמר פעם אחת מתחילתו ועד סופו זו הדרך הטובה ביותר להתמודד, ההיפך הוא הנכון.
כל עוד המאמר שלכם ארוך מ-10 עמודים, יהיה נכון לחלק אותו לכמה חלקים. בגדול, תוכלו לחלק אותו לכמה חלקים שווים, אך גם יהיה ניתן לחלק אותו לפי מודלים המוצגים או נושאים שונים. המטרה היא בעצם לאפשר לכם להתעמק בכל חלק שאתם קוראים, תוך שתתבצע הבנה והעמקה של החומר.
2.אל תקראו בשקט, אלא בקול
אז כל עוד אתם לומדים בחדר השקט בספרייה לא באמת תוכלו ליישם את הטיפ הזה, אך דעו כי כדאי מאד לקרוא את המאמר בקול ולא בשקט. המטרה כאן היא לבצע מעין פעולה אקטיבית שתאפשר לחומר לחלחל בצורה טובה יותר ועמוקה יותר. כשאתם קוראים בשקט לעצמכם, לא באמת מתבצעת פעולה אקטיבית שמחזקת את הטמעת המסרים. עם זאת, קריאה בקול מוסיפה מימד נוסף שגם משאיר אתכם עירניים יותר.
3.הדגישו את הדברים הרלוונטים במאמר
אז אולי הפעם האחרונה ששמעתם את צמד המילים "קריאה פעילה" היה בבית הספר היסודי, אך כעת אתם עתידים ליישם את אותה השיטה. קריאה של מאמרים אקדמיים שלפיהם אתם מבססים את הכתיבה של עבודות אקדמיות שונה מקריאה של מוסף סוף השבוע או ספר מתח. הקריאה שלכם את המאמר צריכה לשים את הדגש על חילוץ תכנים רלוונטים לכם לכתיבת העבודה.
כל עוד אתם קוראים את המאמר ללא כל מטרה מוגדרת מראש, ומבלי שאתם מנסים "לצוד" את אותם חומרים רלוונטים, הרי שאין באמת תכלית לקריאה. עם זאת, קריאה פעילה המבוססת על סימון/הדגשה של התכנים הרלוונטים, יוצרת קריאה מאד יעילה.
4.אל תתרגמו כל מילה – נסו להבין מההקשר
גם אם תמצאו המון חומרים בעברית, ישנו סיכוי כי חלק נכבד מהמאמרים שתקראו יהיה באנגלית. גם אם אתם קוראים את המאמר ולא מבינים כמה מילים בפסקה, לא כדאי לרוץ למילון ולתרגם אותן. עבודה צמודה למילון – גם בתרבות הדיגיטלית, יכולה להתיש אתכם כעבור זמן קצר ובעיקר לבזבז לכם המון זמן. גם אם אינכם מבינים מילה או יותר, נסו לקרוא את כל המשפט או הפסקה ולהבין מההקשר. במידה ובכל זאת לא הצלחתם להבין את המילה (וכך גם את השורה התחתונה של הפסקה או המשפט), אז יהיה נכון לפתוח את המילון.
5.קראו את המבוא והסיכום של המאמר
וטיפ הזהב אליכם: איך בכלל תדעו אם המאמר שאתם קוראים יכול לסייע לכם בעבודה האקדמית? הטיפ הזה הוא טיפ שמור של סטודנטים בשלבים מתקדמים יותר בתארים שלהם: קראו תחילה את המבוא והסיכום של כל מאמר. בכל אחד מהמחלקים רומזים לכם בצורה ברורה על מה עתיד לדבר הכותב במאמר, כאשר בחלק הסיכום גם תוכלו להבין את השורה התחתונה, תוצאות המחקר, הניסוי וכן הלאה.
*המדור הינו מדור צרכני ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ מקצועי. ט.ל.ח