דגים מ-א עד ת - למי שלא רגיל לאכול אותם, אבל רוצה לנסות
14.05.19 / 10:05
דגים מ-א עד ת - למי שלא רגיל לאכול אותם, אבל רוצה לנסות
צריכת הדגים לנפש בישראל איננה מן הגבוהות. אמנם יש תקופות שבהן צריכת הדגים עולה, למשל בחגים, אבל מרבית הציבור מעדיף בשר. עם זאת, הולכת וגדלה ההבנה כי חשוב להכניס יותר דגים לתפריט. אם אתם לא כל כך רגילים לאכול דגים ואפילו קציצות טונה פחות מקובלות בביתכם, יש דברים שחשוב לכם לדעת. דגים מ-א' ועד ת'.
מתחילים בדברים הפשוטים
ישנם מעדני דגים שצריך מיומנות די גבוהה בכדי להכין כהלכה. עם זאת, אם אתם לא כל כך רגילים לאכול דגים, התחילו בדברים הפשוטים. סביר להניח שגם אם אתם לא חובבי דגים עתירי ניסיון, טעמתם כבר שימורי טונה. על בסיס כמה קופסאות כאלה, אפשר להכין בקלות קציצות טונה. אפשר לקנות גם סלמון מעושן, מוכן לאכילה. משלב זה, אפשר להתקדם גם למנות קצת יותר מורכבות. אפשר להכין פילה בתנור או דגים ברוטב חריף. גם פילה דג יחסית פשוט להכין, זה טעים מאוד וגם בריא.
קציצות שקל להכין, טעים לאכול
מלבד העובדה שאפשר להתרגל לטעם של הדגים הבריאים כאשר מתחילים בדברים הפשוטים, כדאי להסביר בעצם למה כדאי קציצות טונה וקציצות דגים בכלל. את הקציצות הללו קל להכין ובתוך כמה דקות המנה מוכנה. אפשר להכין את הקציצות מטוגנות או אפויות בתנור. זו מנה דלה בשמן, בריאה מאוד ולא מכבידה. אלה קציצות שאפשר להרגיל אליהן ללא קושי גם ילדים. טעמן מעודן, אפשר להוסיף מלמעלה רוטב מעגבניות, רוטב של בסיס שום או טעמים יותר חריפים. הבסיס לקציצות הכי פשוט שיש. מרסקים טונה מקופסה, מוסיפים ביצה, פירורי לחם ותבלינים לפי הטעים. מטגנים כרבע שעה או אופים בתנור וזה הכל.
למה דגים זה כל כך בריא
אם אתם רוצים לדעת למה בעצם דגים זה כל כך בריא, ההסבר הוא כזה. ככלל, דגים מכילים חלבון בריא. יש בהם חומצות שומן איכותיות אשר טובות לדם, בריאות ללב. אכילת דגים טובה מאוד למערכת העצבים בכלל ולמוח בפרט. תכולת השומן שאיננו בריא בדגים יחסית מועטה, אם כי יש דגים הנחשבים ליותר שמנים מאחרים. בנוסף, בדגים ישנם מינרלים וחומרים חיוניים כדוגמת יוד. זהו חומר שנמצא בשימוש בגוף, למשל בבלוטת התריס. הוא חשוב במיוחד לילדים, עוזר לגדילה והתפתחות תקינים.
מצא את ההבדלים – דג ים לעומת דגי בריכות
האמרה הידועה אומרת שגם אם כולם שווים, יש בעצם כאלה ששווים יותר ויש כאלה ששווים פחות. גם הדגים מהווים דוגמא טובה לנכונות האימרה. גם אם כל הדגים חיים במים, יש כאלה שבריאים לנו יותר ויש כאלה שפחות. יש דגים הזקוקים למים מתוקים ויש כאלה שחיים במים מלוחים (כלומר דגי ים).
קרפיון, למשל, הוא דוגמא לדג שחי בבריכות של מים מתוקים. טונה מהווה דוגמא לדג ים וכך גם סלמון. יש דגים שיכולים להתקיים הן במים מתוקים והן במים מלוחים, בעיקר הודות להתערבות האדם. דגי ים נחשבים לעשירים במיוחד בחומצת אומגה 3. חלק ניכר מדגי הבריכות מכילים כמות שומן מאוד נמוכה, כלומר זהו מאכל מאוד דיאטטי. דגי ים ובעיקר דגי מים עמוקים, חשובים מאוד להתפתחות תינוקות וילדים. כדאי להכניס כאלה לתפריט בקביעות.
כמה דגים לאכול בשבוע
כדאי מאוד לשלב בתפריט דגים בתדירות של פעמים בשבוע. כדאי לשלב בין דגים טריים לבין דגים קפואים או דגים משומרים. כדאי לשלב סוגי דגים שונים, כדי ליהנות ממירב היתרונות התזונתיים. הם טובים ללב, למוח, לזיכרון וניתן להכין אותם נהדר, גם על הגריל.
*המדור הינו מדור צרכני ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ מקצועי. ט.ל.ח