נחנך שביל ע"ש יקיר העיר יעקב נוי ז"ל
12.10.20 / 09:22
ההנצחה נעשתה בסמוך למועדון אלק"א באשקלון אותו ייסד; נכדתו: "אהב את העיר אשקלון, את תושביה והיה בו הרצון ליישב ולפתח את העיר"
לאחרונה נחנך שביל על שם יעקב נוי ז״ל, מי שהיה יקיר העיר לשנת 1986. בטקס מצומצם אך מרגש בו נכחו ראש העיר, תומר גלאם, מ״מ ראש העיר, סופה ביילין, סגן ראש העיר ויו״ר ועדת שמות, הרב אברהם עשור, ראשי העיר לשעבר, בני וקנין ואלי דיין ובני משפחה קרובים, הוסר הלוט מעל השלט החדש המצביע לכיוון השביל הממוקם בסמוך למועדון אלק״א, אותו ייסד ובו שימש נוי כיו"ר משך שנים.
ראש העיר, תומר גלאם: ״יעקב, שזכה עוד בחייו בתואר יקיר העיר אשקלון, היה חלק בלתי נפרד מהנוף המקומי בעיר. והוא אכן עשה והשפיע על אלפים - בני הגיל השלישי, עולים, וגם משפחות מעוטות יכולת - עבור כולם היה כתובת אמיתית, מתוך אהבת האדם, אכפתיות ודאגה אמיתית לאחר. מי שהכיר אותו ידע כמה בוערת בו הנתינה, האהבה הגדולה לעיר אשקלון ולתושביה, ובעיקר הרצון להיות חלק בלתי נפרד מפיתוח ויישוב העיר. עיריית אשקלון תמשיך להנציח, להעצים ולבטא את הטוב שבחברה שלנו, את הטוב שבקהילה שלנו למען ייראו כולם ויידעו כי יש לנו הערכה גדולה לפועלם, להתנדבותם ולעשייתם".
נכדתו של נוי, עו"ד שיר נוי פיינר, שיתפה את המשתתפים ברגע בו גילתה את תיקיית המסמכים ששמר סבה ממנה למדה עד כמה היה פעיל ומתנדב למען הקהילה, מה שגרם לה בסופו של דבר לפנות לוועדת שמות בעירייה ולבקש להנציח את פועלו של סבה.
"אני נרגשת מאוד מהמעמד המרגש. מפעל חייו של סבי יעקב נוי ז"ל היה בעיר אשקלון, שבה פעל שנים רבות בהתנדבות. הוא היה אדם ששם את הקהילה, הציבור ובפרט האוכלוסייה בעיר אשקלון בראש סדר עדיפויותיו ופעל רבות למען העשייה העירונית בהתנדבות. אהב את העיר אשקלון, את תושביה והיה בו הרצון ליישב ולפתח את העיר. פעל למען עולים, נזקקים ותושבי העיר בכללותם.
"לשמחתי הרבה, ראש העייריה, מר תומר גלאם נענה לבקשתי. זכיתי לשיחת טלפון אישית ממנו לפני מספר ימים בה בישר לי כי התרגש לקרוא את מכתבי וראה לנכון כי יש להנציח את סבי בעיר שכה אהב. בשם המשפחה מבקשת למסור לעיריית אשקלון בראשות תומר גלאם תודה על הטרחה בהפקת הטקס המרגש וההנצחה בעיר", אמרה שיר.
נוי ז"ל נולד בשנת 1915 בפולין באזור שלימים הפך לברית המועצות לשעבר. במלחמת העולם השנייה היה לוחם בפרטיזנים כנגד הצורר הנאצי ולימים, הוכר כאסיר ציון מברית המועצות, על כך, קיבל אות הוקרה של ההסתדרות הציונית על פועלו הרב בתנועה הציונית בגולה. בשנת 1957 עלה ארצה, ובשנת 1960 הגיע למפעל "לבידי אשקלון", היה ממייסדי המפעל ויושב ראש ועד העובדים. עבד בו עד עת פרש לגמלאות. בשנת 1986, כאמור, קיבל את אות יקיר העיר אשקלון על תרומתו הייחודית לקהילה.
נוי היה ממייסדי אלק"א, האגודה למען הקשיש באשקלון. הוא שימש כעשר שנים כיו"ר הארגון וכן גם וכיו"ר עמותת מט"ב. פעל רבות בשירות הקשיש ולרווחת הזקן. גילה יוזמות חדשניות בהרחבת השירות לזקן, יזם פעולות מיוחדות בקליטת עולים באשקלון, קלט עשרות עולים, דאג להם לעבודה ודיור. ביתו תמיד היה פתוח, ושימש מפגש לעולים חדשים, תמיד מצאו אצלו אוזן קשבת לבעיותיהם. הודות לו נקלטו עולים חדשים באשקלון.
כמו כן, טיפל בשיקום נזקקים והגיש טיפול וסעד אישי לאנשים במצוקה, עשה רבות קודש בשרות הכלל. להתנדבות למען החברה והקהילה, לעזרה וזולת ולשיפור איכות החיים לכלל.