אין מה לחייך: רשלנות רפואית בטיפולי שיניים
07.05.23 / 14:07
אין מה לחייך: רשלנות רפואית בטיפולי שיניים
טיפולי שיניים עשויים להיות טיפולים בריאותיים או טיפולים אסתטיים. כך או כך, רוב האנשים צורכים רפואת שיניים בתדירות מסוימת. למרות עולם הרפואה המתקדם בו אנו מטופלים ובדומה לטיפולים בשאר תחומי הרפואה, לעיתים הטיפול מסתבך ועלול לגרום נזקים כבדים למטופל.
אמנם לא כל מקרה בו נגרם נזק בעקבות טיפול שיניים, מדובר בהכרח במקרה רשלנות רפואית, אך במידה וכן, ייתכן ואתם זכאים לפיצויים בגין הנזק שנגרם לכם.
מהי רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית היא מונח שמתאר מקרה בו נגרם נזק לאדם בשל פעולה לא סבירה (בעשיה או במחדל) שביצע רופא. על מנת להוכיח רשלנות רפואית נדרשים שלושה יסודות: התרשלות של רופא, נזק וקשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק. כלומר, יש להוכיח כי הנזק נגרם בעקבות ההתרשלות.
התרשלות- המבחן העולה בעניין זה הוא האם התנהגותו של רופא השיניים במקרה המדובר, מקיימת הלימה מלאה להתנהגות הנדרשת מרופא שיניים סביר? או שמא רופא השיניים סטה מן ההתנהגות המצופה ברמת הסבירות הנדרשת? אם התשובה לשאלות אלו היא שרופא השיניים פעל בצורה שאינה סבירה, אזי מדובר בהתרשלות.
ההתרשלות יכולה שתהיה בעשיית פעולה ויכולה גם שתהיה במחדל. במידה ורופא השיניים לא ביצע פעולה מסוימת אותה היה צריך באופן סביר לבצע, מדובר בהתרשלות במחדל.
נזק- על מנת שתהיה אפשרות לתבוע בגין רשלנות רפואית בטיפולי שיניים, ישנה דרישה להוכיח כי נגרם נזק לאדם. נזק זה מוכח ע"י חוות דעת וממצאים רפואיים.
קשר סיבתי- ישנה דרישה להוכיח כי הנזק נגרם כתוצאה מהתרשלות הרופא. כלומר, להוכיח כי אילולא היה הרופא מתרשל, לא היה נגרם נזק.
מקרה בו הוכחו כל שלושת היסודות, נמנה תחת מקרי הרשלנות הרפואית.
עילות תביעה בגין רשלנות רפואית בטיפולי שיניים
- רשלנות רפואית בטיפולי שורש- טיפול שורש נדרש כאשר השן נפגעת מזיהום חיידקי. מטרתם הטיפול היא להסיר את החיידקים ולאטום את השן. הליך זה כולל מספר שלבים, כאשר בכל אחד מהם יכולה להיווצר בעיה הנובעת מהתרשלות.
- קדיחה מעבר לנדרש- קדיחה יתרה בשן המובילה להיסדקות, כאשר הדבר עלול להוביל לעקירת השן. מצב זה יכול לקרות כתוצאה מאבחון שגוי, אי עריכת מעקב ראוי, אי עריכת רשומה רפואית או אי ביצוע בדיקות מתאימות טרם ביצוע הטיפול.
- זיהום- בטיפול שורש נדרש לחטא ביסודיות את השורשים. כאשר החיטוי בוצע ברשלנות, קם חשש לזיהום שמוביל לכאבים ולטיפול חוזר.
- כשל באבחון וכתוצאה מכך בטיפול- אם שלב האבחון התבצע בצורה רשלנית, לדוגמא כאשר הרופא לא ביצע רשומות בהתאם לפרקטיקה המקובלת- התכנית הטיפולית עלולה להכשל ולגרום נזקים.
- הרדמה דנטלית- במקרה בו בוצע הרדמה דנטלית באופן שגוי, עשויה להיגרם פגיעה עצבית ונזקים נלווים.
- רשלנות רפואית בהשתלות שיניים- השתלות שיניים עלולות ליצור נזקים בלתי הפיכים כיוון וחושפות את המטופל לפגיעות נוירולוגיות. עילה לתביעה בהקשר של השתלות שיניים היא כישלון עקב ביצוע לקוי. ביצוע לקוי עקב התרשלות של רופא השיניים, עלול לגרום כמה נזקים כגון מחלות סיסטמיות, מחלות חניכיים, חשיפה מוקדמת של השתלים ועוד.
- רשלנות רפואית בטיפולי אסתטיקה- גם כאשר מדובר בטיפולי שיניים אסתטיים כגון יישור שיניים, ביצוע לקוי של הטיפול או תכנון לקוי הנגרם מהתרשלות רופא, עשוי להוביל לזיהום בעצמות הלסת, פגיעה בפרקי הלסת ופגיעה נוירולוגית. כל אלו, עשויים להוות עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.
אילו פיצויים עשויים לקבל?
ניתן לתבוע פיצויים ברשלנות רפואית בטיפולי שיניים בגין שני סוגי נזקים: הראשון- נזקים שאינם ממוניים כגון נזק נפשי, כאב וסבל ואבדן הנאות חיים. ואילו השני- נזקים ממוניים כגון אובדן השתכרות בהווה ובעתיד, הוצאות רפואיות והוצאות נלוות.
מהי תקופת ההתיישנות של רשלנות רפואית בטיפולי שיניים?
ההתיישנות של רשלנות רפואית בטיפולי זהה לשל כל תחומי הרשלנות הרפואית, בהם החוק קובע תקופת התיישנות של כ7 שנים מיום האירוע שגרם לנזק. עם זאת, לתקופה זו נקבעו חריגים בחוק: לדוגמא כאשר מדובר בקטין- ניתן לתבוע עד גיל 25, או במקרה בו הנזק לא התגלה באותו יום בו נגרם- עד 10 שנים.