הליך הגירושין – שאלות נפוצות ותשובות שימושיות

$(function(){setImageBanner('bbf9e189-35d7-4fab-bcb8-5074162ff57d','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,47451,'Image','');})

יח"צ - עו"ד קרינה אלכסנדרובסקי

הליכי גירושין שקולים ברמת המתח והמצוקה הנפשית שהם מסבים לתקופת אבל. הסיבה לכך היא שאכן מדובר באבל. גם כשהגירושין מתבצעים ברוח טובה ובהדדיות, מדובר בסופו של התא המשפחתי, הבסיס היציב של חיינו. כדי להבטיח שנעבור את התקופה הזו על הצד הטוב ביותר ונמצה ממנה את המיטב, חשוב שנבין היטב את הזכויות שלנו ואת הדגשים החשובים ביותר בהליך. כאן, ריכזנו כמה שאלות נפוצות שלקוחות שואלים אותנו ותשובות שיסייעו לך לקבל החלטה מושכלת. 

אילו אפשרויות קיימות לגירושין בישראל?

זוגות בישראל יכולים לבחור להתגרש בהסכמה הדדית, כאשר שני הצדדים מסכימים לגירושין ולתנאיו ומכוננים הסכם גירושין בהסכמה. בהסכם זה יתייחסו הצדדים לכלל ההיבטים הנוגעים לגירושין לרבות מזונות ומשמורת ילדים, זמני שהות עם הילדים, חלוקת רכוש. אם לא קיימת הסכמה, תוגשנה תביעות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני, הכל בהתאם השתייכותם הדתית של הצדדים ו/או רצונם ו/או אסטרטגיית ניהול התיק. בכל מקרה, כאשר הצדדים יהודים, ענייני כתובה וגט נתונים לסמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני. 

עד כמה חשוב מי מבני הזוג מגיש תביעת גירושין ראשון?

בניגוד לדעה הרווחת, ישן חשיבות לקדימות בהגשת התביעה. מי שפותח תיק גירושין ראשון, הוא הזכאי לבחור באיזו ערכאה שיפוטית ידון ההליך - בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.  למה זה כה קריטי? בית הדין הרבני דן לפי כללי המשפט העברי ובית משפט לענייני משפחה דן בהתאם לדין האזרחי. לא נתבלבל, גם בית הדין הרבני כפוף לחוק, אך אינו כפוף לפסיקות בית המשפט ולרוב מה שמוביל את דעות הדיינים הוא דעות פוסקים רבניים ולא הלכות בית המשפט. 

יכול להיות שמקרה אחד מתאים להתדיינות בבית הדין הרבני ומקרה אחר בבית משפט לענייני משפחה, הכל בהתאם לנסיבות המקרה. לכן, לפני שמתחילים הליך גירושין, חשוב להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה , ויחד איתו לבנות את אסטרטגיית ניהול התיק וכפועל יוצא מכך את הערכאה השיפוטית. 

מה קורה לאחר הגשת תביעת גירושין?

ראשית ולפני הגשת התביעות, חובה לפתוח בהליך יישוב סכסוך ביחידת הסיוע, כדי לנסות ליישב את המחלוקות בין הצדדים בדרכי שלום ולהגיע להסכם. אם הליך יישוב הסכסוך לא הצליח, מי שהגיש את הליך יישוב הסכסוך, קונה את זכותו להקדים להגיש תביעות במשך 15 ימים, לערכאה אותה יבחר (בית הדין הרבני או בית משפט לענייני משפחה), ומנגד הצד השני מנוע מלהגיש תביעות במשך תקופה זו. 

לאחר הגשת התביעות, הצד השני מגיש כתבי הגנה ובית המשפט קובע מועד לדיון ראשון בתיק (קדם משפט). עד מועד הדיון בתיק, הצדדים, באמצעות עורכי הדין שלהם, יכולים לנהל משא ומתן על מנת לבסס הסכמות בנושאים מרכזיים, להחליף ולגלות מסמכים וכך לגשר על המחלוקות. גם לאחר הגשת התביעות, ניתן להגיע להסכמות, אולי רק בחלק מן הנושאים, ובכך לצמצם את הדיונים ולחסוך בזמן, עלויות ועוגמת נפש. ככל ועד המועד הדיון הראשון הצדדים לא יגיעו להסכמות,  בית המשפט ינסה לקדם את סיום ההליך תוך הידברות על הנושאים שבמחלוקת, ורק לאחר שהצדדים לא יגיעו לכדי הסכמות, יקבעו מועדים לדיוני ההוכחות, בהם כל צד יציג ראיותיו לרבות באמצעות העדת עדים .ככל שיהיה צורך בכך, בית המשפט ימנה מומחים, בתיק רכוש למשל מומחים כמו אקטואר, מומחה כלכלי, שמאי מקרקעין, ובתיק משמורת ילדים יוזמנו תסקירים מעובדים סוציאלים או אפילו תהיינה דרישה לבחינת מסוגלות הורית.

האם מומלץ להימנע מתביעה ולהגיע לגירושין בהסכמה?

ככל שהדבר אפשרי, בהחלט רצוי להימנע מתביעות ודיונים מיותרים בבתי משפט ולקדם גירושין בהסכמה. גירושין בהסכמה אינם רק גוררים עלויות זולות יותר וישאירו יותר מהרכוש המשותף בידי בני הזוג, אלא חוסכים מפח נפש רב לבני הזוג ולילדים ומאפשרים לפתוח דף חדש על קרקע יציבה ומיטיבה יותר.

איזה תפקיד ממלא עורך דין בהליך הגירושין?

עורך דין גירושין בונה יחד איתך את אסטרטגיית ניהול התיק, בהתאם לנסיבותיך האישיות, מעניק לך ייעוץ וליווי לכל אורך ההליך ומסייע לך להבין את זכויותיך וחובותיך, מייצג אותך בכל הליך נלווה שעשוי להידרש ובדיונים בבתי המשפט ומנהל את המשא ומתן בשבילך תוך היכרות עם החוק והפסיקה כאשר האינטרסים שלך עומדים לנגד עיניו בכל שלב. 

מה עלי לעשות אם אני ובן/ת זוגי לא מצליחים להסכים על הסוגיות המרכזיות?

אם לא ניתן להגיע להסכמה על הסוגיות המרכזיות כמו משמורת ילדים וזמני שהות איתם, מזונות ילדים וחלוקת נכסים וכל ניסיונות הגישור עולים בתוהו, עורך הדין שלך יגיש עבורך את התביעות וייצג אותך בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, הכל בהתאם לאסטרטגיה אותה יבנה בהתאם לנסיבות האישיות שלך ועל מנת להגן על האינטרסים שלך ככל הניתן.   

כיצד מחליט בית המשפט בנושאים כמו משמורת ילדים ומזונות?

כשזה מגיע למשמורת ילדים ומזונות, טובת הילד הוא עקרון העל אותו בוחן בית המשפט. כחלק ממערך השיקולים, ייבחן גיל הילדים, נסיבותיהם הייחודיות, מערכת היחסים שלהם עם ההורים, מסוגלות הורית ועוד. בין השאר, תיבחן יכולתו של כל הורה לספק את צרכיו הפיזיים, הרגשיים, הכלכליים והחינוכיים של הילד. בשאלות זמני שהות עם הילדים, בית המשפט מזמין תסקיר עו"ס המהווה כלי מכריע לחלוקת זמני השהות של ההורים עם הילדים. העו"ס ממונה על ידי בית בית המשפט ומשמש כאיש מקצוע אשר יפגוש את הצדדים, את הילדים, יאסוף נתונים מגורמים נוספים, וימליץ לבית המשפט על חלוקת זמני השהות. לרוב, בית המשפט מאמץאת המלצות התסקיר.

מה קורה אם צד אחד לא ממלא אחר החלטות בית המשפט?

אם אחד מהצדדים מפר את החלטות בית המשפט, ניתן לנקוט מספר פעולות וביניהם בקשה לאכיפת פסק דין, תביעה לפי פקודת ביזיון בית המשפט. 

יש לך כל שאלה אחרת על הליך הגירושין? נדרש לך ייעוץ מקצועי? צוות משרד עורכי הדין שניידר אלכסנדרובסקי ישמח לסייע לך. כדי לקבל מענה על כל שאלה ולתאם שיחת ייעוץ ראשונית לבחינת הצרכים שלך, ניתן להשאיר פרטים כאן  עוד היום ונחזור אליך בהקדם.


$(function(){setImageBanner('22bb5b9e-2066-4b9d-99a6-7d40066f35bd','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,47453,'Image','');}) אשקלונים - המקומון היומי של אשקלון באינטרנט
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה