השלכות והזדמנויות בתהליך פשיטת הרגל: איך להתחיל מחדש ולבנות יציבות כלכלית?
14.10.24 / 13:22
במציאות שמתאפיינת בחוסר יציבות, מכל הבחינות, גם אנשים אחראים וזהירים עלולים להגיע למצב של חוסר יכולת לפרוע חובות שצברו. במצב כזה - שמוכר בשם פשיטת רגל, אם כי המונח העדכני הוא חדלות פירעון - נדרשת התנהלות מדויקת מאוד כדי להשתקם ולעלות מחדש על דרך המלך. המדינה מודעת לכך, ולכן יצרה מסלול שנקרא חדלות פירעון ושיקום כלכלי, וכאן בעמוד תמצאו מידע מפורט לגביו.
שלב ראשון: הגשת בקשה
הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא הזדמנות מצוינת לפתוח דף חדש, כמובן תוך תשלום חלק מהחובות שנצברו. השלב הראשון בדרך הזו, שנמשכת בדרך כלל כ-4 שנים, הוא הגשת בקשה למתן צו פתיחת הליכי חדלות פירעון. הבקשה מוגשת ללשכת הוצאה לפועל או לממונה על הליכי חדלות פירעון שבמשרד המשפטים.
שימו לב: זהו שלב קריטי בתהליך. הגשת בקשה לא מדויקת, או לא מפורטת מספיק, עלולה לגרום לדחיית הבקשה ולפספוס ההזדמנות. בנוסף, בקשה זו מהווה תצהיר מחייב ולכן חשוב לבחון היטב כל מה שמופיע בה. מומלץ בחום להיעזר בעורך דין לצורך הכנת הבקשה והגשתה בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים. בדרך כלל חולפים כחודשיים עד אישור הבקשה.
שלב שני: "תקופת הביניים"
צו פתיחת ההליכים כולל מינוי נאמן וכן מגבלות שונות שמוטלות על החייב. למשל, איסור להשתמש בצ'קים. לאחר שהממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מוציא את הצו הנ"ל, מתחיל פרק זמן של כ-9 חודשים שזכה לכינוי "תקופת הביניים". בתקופה זו ההליכים המשפטיים הקשורים לחובות מוקפאים, והנאמן בוחן לעומק את מצבו הכלכלי של החייב וכן את התנהלותו. בשלב זה ליווי צמוד של עורך דין משפר במידה ניכרת את הסיכוי שהנאמן יתרשם לטובה מהתנהלות האדם שנקלע לקשיים כלכליים, וזאת בזכות הייעוץ המקיף לאורך כל תקופת הביניים. רושם חיובי הכרחי על-מנת שהנאמן ימליץ לבית המשפט להוציא צו שיקום כלכלי.
שלב שלישי: צו לשיקום כלכלי
בסיום תקופת הביניים, הנאמן שמונה לבדיקת המצב של החייב מגיש לממונה על הליכי חדלות פירעון דוח מפורט לגבי הנסיבות שהובילו לפשיטת הרגל, לגבי הנכסים שנמצאים בקופת הנשייה, תביעות החוב המאושרות ועוד. על בסיס הדוח הזה, מגבש הממונה תוכנית לשיקום כלכלי ומגיש אותה לבית משפט. התוכנית תכלול תשלומים חודשיים של החייב לקופת הנשייה, מימוש נכסים רלוונטיים, הגבלות על החייב, הכשרה כלכלית מקיפה ועוד.
אם בית המשפט מקבל את התוכנית, הוא מוציא צו לשיקום כלכלי - צו שלמעשה מאפשר לממש את התוכנית שגיבש הממונה. מימוש התוכנית נמשך בדרך כלל כ-3 שנים. במהלך פרק זמן זה ניתן להגיש בקשות להסרת חלק מהמגבלות, ורצוי כמובן לעשות זאת בעזרת עורך דין מיומן.
עמידה בכל תנאי התוכנית מאפשרת קבלת הפטר משאר החובות, וכך בעצם האדם יוצא מהבור הכלכלי לדרך חדשה וטובה יותר עבורו. בהתאםף רק בעזרת הבקיאות של עורך דין פשיטת רגל הופכת לתהליך יעיל שמוביל לשיקום אמיתי וליציבות כלכלית.