חומצת שתן: מה זה ולמה חשוב להכיר את זה?
31.10.21 / 15:39
חומצת שתן: מה זה ולמה חשוב להכיר את זה?
יוריק אסיד (חומצת שתן או חומצה אורית) היא תרכובת אורגנית המופקת כתוצאה מתהליך פירוק הDNA המתרחש בכבד, בגוף האדם, ומופרשת ע"י הכליות דרך מערכת השתן (70%) והמעיים בצואה (30%).
עודף חומצת שתן בדם אצל בני אדם, הגורמים והתוצאות
בני אדם רבים סובלים מעודף חומצת שתן בדם, במצב זה רמת חומצת השתן בדם גבוהה מרמת חומצת השתן המופרשת מהגוף דרך מערכת השתן. אחת התופעות שנוצרות כתוצאה מעודף חומצת שתן בדם היא מחלת הגאוט (שגידון). אצל החולים של מחלת Gout ישנה הצטברות של עודפי חומצת השתן בכליות ובפרקים, מצב זה מוביל לכאבים ותחושת צריבה לאורך זמן במוקדי ההצטברות, ויכול להוביל גם לדלקות בפרקים ולאבנים בכליות.
מה גורם לעודף חומצת שתן בדם?
עודף חומצת שתן בדם נוצר בעיקר כתוצאה מאכילת מזונות עתירי פורינים, כגון - בירה לבנה, מקרל, אפונה, כבד ועוד. כמו כן, צריכה מוגברת של חומרים כמו קופאין, ניקוטין, אלכוהול ואספירין מעודדת עלייה של רמת חומצת השתן בדם.
איך ניתן לאבחן את רמת חומצת השתן בדם?
כאשר עולה חשד למחלת גאוט (שיגדון), כאשר רוצים לברר מה מצב והרכב האבנים בכליות, ובעת מעקב אחר טיפול כימותרפי, מומלץ לבדוק את רמת החומצה האורית בדם, כמובן שיש להיוועץ ברופא לפני ואחרי הבדיקה. בדיקת רמת חומצת השתן בדם מתבצעת באמצעות בדיקת דם בקופת החולים או כל מרכז רפואי אחר המספק את השירות.
תוצאות הבדיקה התקינות (הנורמה) צריכות לנוע בין: גברים - 3.5 עד 7.2 מיליגרם חומצה לדציליטר, ונשים - 2.6 עד 6 מיליגרם חומצה לדציליטר.
ערכים נמוכים מהנורמה עשויים להעיד על מחלה בכבד. כמו כן, נטילת התרופה אלפורינול עשויה לגרום לערכי חומצת שתן נמוכים בדם.
ערכים גבוהים מהנורמה עשויים להופיע כתוצאה מהמקרים הבאים:
- מחלה בכליות
- לאחר צריכה מוגברת של אלכוהול.
- רמות גבוהות של ויטמין C בדם.
- מחלות ממאירות - פירוק מהיר של חומצת הגרעין (DNA)
- בנוכחות רמות גבוהות של קפאין בגוף.
- לאחר נטילת תרופות משתנות כמו תיאזידים.
כאמור, לאחר ביצוע הבדיקה וקבלת התוצאות יש להיוועץ ברופא המשפחה או רופא מומחה על מנת לקבוע מהו הטיפול המתאים ביותר למצב.
לסיכום
חומצת שתן בדם היא חומר חיוני, אך המצבים הנ״ל בהם יש עודף של החומצה יכולים להוביל למחלות שאינן נעימות ודורשות טיפול מקצועי, במידה ואתם חשים בכאבים עזים או תחושת צריבה חזקה בפרקים או בכליות, מומלץ לבדוק את רמת חומצת השתן בדם על מנת לקבל טיפול מתאים.