מהם היתרונות של ניתוח קטרט?
27.06.21 / 09:15
מהם היתרונות של ניתוח קטרט?
ד”ר פינקלמן הינו מומחה לרפואת עיניים, רופא ומנתח בכיר בבתי החולים. רופא ומנתח בכיר, בתחום הקטרקט, עם כ- 20 שנות התמחות בתחום. מומחה למחלות עיניים, בעל ניסיון עשיר ומגוון.
ד"ר ירון פינקלמן מנהל את מרפאת EYE-C-U החדשה ברמת החייל. במרפאה ציוד בדיקה ומדידות מהמתקדמים והחדישים בארץ ובעולם.
ניתוח קטקרט, מתי בוצע לראשונה?
בשנת 1748 הציע המנתח הצרפתי ז'אק דוויאל לראשונה טכניקה להסרת עדשה מעוננת. מאז, טכניקה זו מתפתחת כל הזמן. בתחילת שנות ה -90 הוחלפה מיצוי קטרקט תוך-קפסולרי בטכניקה חוץ-קפסולרית.
טיפול כירורגי בקטקרט
בשנת 1949, הרולד רידלי השתיל את העדשה התוך עינית הראשונה בעולם (IOL). אירוע זה סימן את תחילתם של שינויים מהפכניים בטיפול הכירורגי בקטרקט. למעשה, מאותה תקופה כבר ניתוח קטרקט החל לפתור את בעיית תיקון השבירה. לפני כן, הקושי העיקרי של המטופל לאחר הסרת קטרקט היה הצורך בתיקון משקפיים עם עדשות בסדר גודל של +10.0 - +12.0 דיופטר. לאחר הופעת העדשות התוך עיניות, בעיה זו נפתרה בחלקה.
קטרקט היא מחלה המאופיינת בשינויים הרסניים בעדשת העין, וכתוצאה מכך היא מאבדת משקיפותה ומפסיקה לתפקד כעדשה. כתוצאה מהפרה של העברת האור, התאים הרגישים של הרשתית כבר לא מקבלים מספיק אור כדי להעביר תמונה אמינה למוח. המטופל מאבד את חדות הראייה והבהירות, עיבוד הצבע מעוות, אור בוהק ובוהק מאיר את התמונה, גורם לכאב.
הדרך היעילה היחידה לטיפול בקטרקט היא ניתוח. הוא כולל הסרת העדשה שהשתנתה והתקנת עדשה תוך עינית מלאכותית (IOL) במקומה, ההופכת לתחליף מוחלט למבנה האבוד.
תסמיני קטרקט, אינדיקציות לניתוח
קטרקט הוא תהליך מבוים שמתפתח לאורך זמן די ארוך. ישנם מספר שלבים של המחלה, המאופיינים בדרגות שונות ובאיכות שינויים, כמו גם בתסמינים שלהם.
שלב ראשוני
הסימפטומים עשויים להיעדר או להתבטא בצורה של ירידה בבהירות הראייה, הופעה של אובך קל, ראייה כפולה של אובייקטים. בדיקה על ידי רופא עיניים תסייע בזיהוי מוקדי הרס קטנים (לעתים קרובות יותר בפריפריה של העדשה).
לאחר בדיקה מקיפה של העין ואבחון קטרקט, נקבע התייעצות עם מנתח עיניים , במהלכו, לאחר בירור נתוני ההיסטוריה, הערכת מצב אובייקטיבי של העין, הערכת הרגלי הראייה ורצונות המטופל, IOL נבחר ומחושב.
לפני ניתוח לקטרקט, יש צורך בבדיקה כללית, אשר עשויה לכלול: בדיקות דם קליניות וביוכימיות כלליות, בדיקת שתן, בדיקות דם לזיהומים מסוכנים במיוחד (הפטיטיס C, B, HIV, עגבת), בדיקות ל- COVID-19 , א.ק.ג, CT, התייעצות עם מטפל . על פי שיקול דעתו של המומחה, ניתן להקצות מחקרים נוספים.
בדיקה זו יכולה להיעשות במרפאת העיניים בה תבוצע הניתוח, או במקום הרישום. עם זאת, יש לזכור שתוצאות הבדיקה תקפות לזמן מוגבל.
ביום הניתוח כדאי לסרב לאכול ולשתות. עד למועד ההליך עליך:
- וודאו כי אין מחלות זיהומיות, היו במצב של הפוגה במחלה כרונית
- תירגע ותחזיר את הלחץ למצב נורמלי (מומלץ לחולים עם יתר לחץ דם ליטול תרופות קונבנציונליות נגד לחץ דם, להשתמש בתרופות הרגעה קלות)