רכב חשמלי - יתרונות, חסרונות ומה שביניהם
19.07.22 / 09:28
רכב חשמלי - יתרונות, חסרונות ומה שביניהם
האם כדאי לכם לקנות רכב חשמלי? החיסכון בעלויות הטעינה, התחזוקה הנוחה והזולה, הפחתת זיהום האוויר וגורמים נוספים אומרים שכן; אבל מה עם מחיר הרכישה הגבוה, זמן ההטענה הממושך וטווח הנסיעה? בואו נבדוק
תוכן ממומן על ידי ישראכרט ביטוח
הרכב החשמלי, בכך אין חדש, נמצא בשנתיים האחרונות על הדרך הבטוחה ללב הקונצנזוס והמיינסטרים מבחינת מבחר, ליטוש ואפילו מחיר. במצב העניינים הנוכחי, שבו יותר ויותר אנשים שוקלים רכישת רכב חשמלי, מתחדדת שאלת היתרונות והחסרונות של רכב כזה בהשוואה לרכבי בנזין.
מה הם אם כן היתרונות והחסרונות של הרכב החשמלי? ברוח אופטימית, נפתח כמובן ביתרונות.
רכב חשמלי – יתרונות
- הטענה חשמלית מול תדלוק
בעוד שמחיר הדלק משייט לו אי שם בכמעט 8 שקלים לליטר, התעריף לקוט"ש (קילוואט־שעה), יחידת המדידה הבסיסית בחשבון החשמל הביתי שלנו, עומד על כחצי שקל בלבד. לכן, בעוד שטעינת רכב חשמלי משפחתי רגיל עולה כ-10 אגורות לקילומטר, תדלוק רכב בנזין עולה כ-60 אגורות לקילומטר - ובמילים אחרות: פי 6! אם אתם נוסעים יותר מ-15 אלף שקל בשנה, מדובר בחיסכון שנתי של אלפי שקלים, רק בסעיף זה.
- עלויות תחזוקה שוטפות
מנוע בנזין הוא יצור נע ומטרטר, המחייב תחזוקה שוטפת, כולל החלפת חלקים וסוגי שמן שונים באופן תדיר. בכל פעם שהמנוע מונע בקדמת הרכב שסתומים, משאבות וחלקים נוספים נשחקים - ועלויות הטיפול והתיקון בהתאם. ברכב חשמלי כל כאב הראש הזה פשוט לא קיים.
- ביטוח רכב אונליין ייעודי
חברות הביטוח מספקות כיום ביטוח רכב אונליין* ייעודי לרכב חשמלי, התפור בדיוק על פי מידות הרכב הזה ובהתאם לצרכים ולתקלות שעשויים להתעורר בשימוש שוטף בו. בפוליסות הביטוח הייעודיות כלולים בין השאר כיסוי לעמדת הטעינה החשמלית ושירותי גרירה עד לתחנת ההטענה הקרובה. הפוליסות משקפות התאמה מדויקת לרכב החשמלי, ברמה שלא קיימת תמיד בביטוחי רכב לרכבי בנזין.
- זיהום אוויר מופחת
לפי אתר אקו-ויקי, 90% מזיהום האוויר במדינות המתפתחות מקורו בזיהום אוויר מכלי רכב, שרבים מהם ישנים ומעלים עשן. במדינות המפותחות המכוניות בדרך כלל יותר חדישות וחדשות, אבל גם שם מכוניות המונעות בבנזין גורמות זיהום אוויר ותחלואה. מכוניות חשמליות, לעומת זאת, לא משתמשות בבנזין ולכן גם לא מזהמות את האוויר.
רכב חשמלי – חסרונות
- מחיר הרכישה
מחירי הרכבים החשמליים עדיין גבוהים יותר ממחירי רכבי הבנזין, כשמשווים דגם מול דגם. עם זאת, הפער בתג המחיר הראשוני מתקזז בהמשך בעלויות טעינה ותחזוקה מופחתות.
- טווח נסיעה מוגבל
טווח הנסיעה עדיין נחשב לאחת הבעיות האקוטיות של הרכבים החשמליים, בעיקר במדינות כמו ישראל שבהן אין עדיין פריסה מספקת של תחנות טעינה בכבישים. כמעט כל המכוניות החשמליות מסוגלות לגמוע 200 קילומטרים בין טעינה לטעינה, כמה מהן ייסעו גם 500 קילומטרים ללא טעינה. ועדיין, זה שונה מאוד מהסטנדרט במכוניות בנזין שגומעות 500 קילומטרים בלי בעיה ונוסעות במערך כבישים עמוס בתחנות דלק.
- זמן הטענה ממושך
טעינת רכב חשמלי מתחלקת לשניים - רגילה ומהירה. טעינה בעמדת טעינה פשוטה, כדוגמת זו שקיימת בדרך כלל בבית, במקום העבודה או בבתי מלון, תימשך כמה שעות. זה לא בעייתי אם מחנים את הרכב בחניון ונותנים לו להיטען במהלך הלילה, אבל זה סיפור אחר לגמרי אם נתקעתם באמצע דרך. עם זאת, לרכבים חשמליים יש גם עמדות טעינה מהירות, שבהן טעינה של כ-80% מהסוללה נמשכת כחצי שעה בלבד. גם כאן עדיין קיים יתרון לרכבי הבנזין, שתדלוקם נמשך דקות ספורות.
- חשש מקרינה אלקטרומגנטית
רכבים חשמליים מונעים בדרך כלל בזרם חשמלי ישר (DC), שלא מייצר קרינה אלקטרומגנטית. עם זאת, חשוב לדעת כי קרינה כזו נוצרת ברובה מזרם חילופין (AC), שיכול להיות חלק משרשרת ההפעלה אם קיים שלב שבו DC מומר ל-AC. למרבה הצער, במדינת ישראל עדיין אין תקן למדידת קרינה מרכב חשמלי. עם זאת, החשש מקרינה במכוניות חשמליות הוא בעיקרו מיתוס. השדות המגנטיים הנוצרים ברוב המוחלט של מכוניות אלו עומדים כיום בסטנדרטים בינלאומיים של בטיחות.
בשורה התחתונה, רכישת רכב חשמלי היא מהלך עטור ביתרונות נהדרים, אבל יש בו גם חסרונות. בבואכם לשקול האם לקנות רכב חשמלי עליכם להבין קודם כל מה חשוב לכם. אם אתם רוצים, לדוגמא, לחסוך כסף על דלק וחשוב לכם לא לזהם את האוויר, הבחירה שלכם ברורה. אם, לעומת זאת, חשוב לכם לא לחשוש מטווח הנסיעה המוגבל או להתעצבן מזמני ההטענה הממושכים, יכול שעדיף לכם בינתיים לשמור אמונים לרכב הבנזין שלכם.
*הנכם מועברים לטיפולה של ישראכרט סוכנות לביטוח (2020) בע"מ, גוף מפוקח הנושא באחריות בקשר עם מוצר הביטוח הנמכר.
"ישראכרט סוכנות לביטוח (2020) בע"מ, היא סוכנות ביטוח מקבוצת ישראכרט, בעלת רישיון מאת הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון. יובהר כי האמור לעיל כולל מידע אינפורמטיבי כללי ואינו מהווה תחליף לתהליך התאמת פוליסת ביטוח לצרכים הפרטניים של מועמד לביטוח בידי בעל רישיון בתחום הביטוח. כמו כן אין לראות בו המלצה להצטרף לפוליסת ביטוח רכב מסוימת."