"ישבתי עם חבל ביד וכתבתי מכתב פרידה לילדים"

$(function(){setImageBanner('fc43fbde-7146-4414-89e5-09b3303f571c','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,46615,'Image','');})

סיפורו האישי של אבי (שם בדוי) מאשקלון נשוי ואב לילדים שהידרדר לסמים קשים מהווה מסר חשוב לדור הצעיר בעיקר בשל תעצומות הנפש שגילה בדרכו להפוך ל"נקי". בריאיון לאתר "אשקלונים" הוא מספר על הדרך המורכבת שעבר ועל הסיוע החיוני שקיבל ממרכז היום לטיפול בהתמכרויות במינהל הרווחה בעיריית אשקלון


אילוסטרציה | צילום: פיקסל

לפני כארבע שנים אבי (שם בדוי) מאשקלון היה משוכנע שמסע החיים שלו הגיע לסיומו: לפני גיל 40, עם התמכרות בלתי נשלטת לסמים קשים ועם חובות עתק לגורמים מאיימים בשוק האפור, הוא חש שאין לו ברירה מלבד לעשות את הנורא מכל. רגע לפני שהוא הגיע לנקודה האיומה הזו, הוא גילה את מרכז היום להתמכרויות הפועל תחת מינהל הרווחה בעיריית אשקלון והחל בתהליך שיקום מבורך הנמשך עד היום. בריאיון לאתר "אשקלונים" הוא מספר על הדרך המורכבת שעבר ועל הסיוע החשוב שקיבל מהצוות המלווה במרכז: "התחלתי להשתמש בסמים בגיל מאוד צעיר" הוא מספר "בהתחלה זה היה שימוש חברתי ולאט לאט זה הלך והתגבר והפך לשימוש כרוני. עם הזמן הסמים השתנו והפכו להיות קשים יותר וכשסיימתי את השירות הצבאי כבר התחלתי להסתבך בפלילים".

איך זה קרה?
"כי אתה צריך הרבה כסף כשאתה מכור לסמים קשים. אתה לא יכול לתפקד בעבודה סדירה גם אתה עובד זה אף פעם לא מספיק ואתה מסתבך.
הצורך לקנות את הסמים, הצורך לספק עוד צרכים מעבר לסמים כמו כלכלה בילויים ומסיבות אתה חי באופוריה שהכל טוב. אתה לא מודה שאתה משתמש ומבחינתך הכל טוב. אתה מאבד מהעקרונות ואתה מתחיל לפשוע.
אתה מתחיל לגנוב, בהתחלה מהמשפחה לאחר מכן מכל מי שאתה יכול, מאיפה שאפשר לגרד כסף ולא משנה הדרך. גם אם יש לך מצפון אתה בסופו של דבר מאבד אותו כשאתה מרמה ומשקר ומסכן ילדים".

מה אתה יכול לספר על החיים כבעל ואבא מכור לסמים?
"עם הזמן הקמתי משפחה ואתה צריך לספק את הצרכים שלה. אתה מעלה הילוך בעולם הפשע – לאחר כמה מעצרים הכרתי קבוצה מהאזור שלנו ומצאתי כיוון בגידול וסחר של סמים. הכסף שהכנסתי הלך לצריכה של קריסטל ואלכוהול, הלכתי והידרדרתי והשימוש בסמים הופך להיות הרבה יותר מאסיבי. הגעתי לגיל 37 כשאני מסובך בחובות של מאות אלפי שקלים ולא חובות לבנקים אלא לנושים קשים מהשוק האפור. הלחץ הוא כבד מאוד שמאוד משפיע על הנפש ואתה מפסיק לנשום. לא אוכל ולא שותה כל היום עסוק באיך להביא כסף. אבל גם בנקודה הזו אתה לא מודה ואתה לא אומר שאתה נרקומן חלילה. אם יש חשדנות מצד האשה או אי אמון אז אני מכחיש ומתחמק ופשוט נעלם לימים שלמים. כשזה מתחיל להגיע למעצרים אז אין ברירה והפרצוף מתגלה, אבל עדיין רק הכחשות".

באיזה שלב הרגשת שאתה בסכנה? שאולי נשקפת סכנה למשפחה שלך?
"זה קרה כשהסתבכתי בהלוואות שלקחתי מהשוק האפור, זה הגיע למצב שאני נחטף מהבית ומאוים, סוגרים אותי במקום מסוים ודורשים שאשיג להם חצי מיליון שקל או שאני לא הולך הבייתה ואני אבא לשלושה ילדים ממשפחה די נורמטיבית שחי בשקר ובהסתרה במשך רוב הזמן.
אנשים ממש בעייתיים שברו לי את הידיים ואת הרגליים ורק בנקודה הזו אני מתחיל להודות שאני בבעיה ולהוציא את זה החוצה. התחלתי להתפלל לאלוהים שיעצור את זה.

כולם עזרו לי ואני לא מצליח להשתקם ישבתי עם חבל ביד, כתבתי מכתב פרידה לילדים ורציתי לשים את החבל על הצוואר".

איך הגעת לנקודה כזו קיצונית ומסוכנת?
"החובות היו גדולים לאנשים שאין ממש אפשרות לדבר אתם, הם באים אליך הבייתה דופקים בדלת ושוברים עצמות. אתה מתחיל לחשוש לחיים של הילדים שלך. הבנתי שאני לא רוצה למות והבנתי שהסמים זו התאבדות איטית והחלטתי שאני עושה מעשה ומפסיק. את התאריך שבו הגעתי להבנה הזו אני לא אשכח לעולם – 24/4/2019 . חודש לאחר מכן נעצרתי ובפעם הראשונה בחיים עמדתי בפני שופט ואמרתי שאני מודה ומבקש עזרה, הודיתי שאני מכור".

מה אתה יכול לספר על מרכז היום?
"כשהגעתי למרכז, כבר בכניסה הרגשתי תחושה שקשה לתאר במילים אנרגיה של דלת שאלוהים פתח לך להבין שזו מחלה בכלל שהיא בלתי נשלטת שאתה צריך טיפול בשבילה. במרכז למדתי בפעם הראשונה להעריך ולאהוב את עצמי לאחר מכן התחלתי ללמוד מה הגורמים שהביאו אותי לשנוא את עצמי, מה הביא אותי להשתמש, למדתי להבין מה מקור הבעיה ולטפל בה. למדתי לזהות מצבי לחץ שגורמים לבריחה מהמציאות. צוות מרכז היום מבחינתי הוא משפחה הם קיבלו אותי כבן משפחה לכל דבר. הם לא שופטים אותך, צוות מעולה ברמות של הצלת חיים אחד אחד. קיבלתי מהמטפלת האישית הדס יחס אישי ומשפחתי ולכן קשה לעזוב את המקום הזה, אני לא מוותר על המקום בגלל תחושת השייכות שהם נותנים לך שזה חלק מאוד חשוב".

איך עבר תהליך הקליטה שלך במרכז?
"בהתחלה קיבלו אותי להכנה כדי להכיר את הקבוצה מבחוץ. קיבל אותי מיקי המדריך, שהוא מכור נקי במשך שלושים שנה. אתה רואה בן אדם שעבר הכל ונותן לך תקווה שזה אפשרי. אתה חושב שאתה גמור כשאתה מגיע לשם הוא מוכיח לך על חי אפשר לשקם את החיים. הוא פשוט התגלמות האפשרות. אתה מקבל מטפל או מטפלת צמודה שהיא למעשה הכותל שלך, חדרי חדרים שאתה יכול לשפוך בהם את כל מה שיש לך על הלב. אתה לומד יחד אתם לזהות מה באמת ניהל אותך. יש מגוון קבוצות למשל: תוכנית פסיכודרמה שדרכה אתה מוציא דברים שהיה קשה לך לשחרר, שליטה בכעסים ועוד- כל קורס קבוצה מוציאה ממך את הטוב ועוזרת לך להבין איך התנהלת. אתה פוגש אנשים מכורים בכל הגילאים, שומע את סיפור החיים שלהם ומבין שזה מעין שיקוף של מראה בשבילך. בלי היכולת של לשבת מול מכור אחר אתה לא מבין את הבעיה שלך".

איזה מסר היית רוצה להעביר למכורות ומכורים שמתלבטים אם לפנות למרכז?
"אל תהססו, תעשו את זה כמה שיותר מהר. אני יודע שזה לא קל כי אנחנו מגיעים ממקום שלא סומכים על רשויות, אבל פשוט תבואו בלב נקי ותקבלו מהצוות כל כך הרבה. הם נותנים המון בלי סוף הם לא מרפים אתה יכול להתקשר בכל רגע, אף פעם הם לא מאכזבים אותך ועוזרים בהמון תחומים. המקום הזה ממש מציל חיים".

--

המחלקה לטיפול בנפגעי התמכרויות, הפועלת במסגרת מינהל הרווחה והשירותים החברתיים בעיריית אשקלון, שמה לה למטרה למנוע ולצמצם את תופעת ההתמכרות לסוגיה, בפעולה מערכתית, מקצועית, שיטתית, מדידה ומכוונת מטרות. זאת, מתוך שאיפה למציאות שבה מקבלי השירות מסגלים לעצמם דפוסי התמודדות בריאים ולוקחים אחריות על חייהם.
במחלקה מאמינים במתן שירות נגיש ורגיש המבוסס על ערכים של כבוד, מסירות אחריות ומקצוענות תוך בניית תכניות טיפול מותאמות אישית אשר כוללות טיפול רגשי פרטני וקבוצתי עבור המכור ו/או בני משפחתו, מיצוי זכויות, ליווי ותיווך במגוון תחומים.

בנוסף, במסגרת המחלקה ניתן שירות לאוכלוסיית האסירים המשוחררים ופועלת יחידה לדרי רחוב. השירות ניתן במרחב מזמין ונעים אשר מעניק תחושה טובה וחמימה.

אחד המענים ברצף הטיפול הינו מרכז יום המהווה גשר בין תהליך הגמילה הפיזית לבין תהליך השיקום ארוך הטווח תוך המשך שהותו של המטופל בסביבתו הטבעית.
מטרת הטיפול במרכז היא הענקת מסגרת תומכת, מגינה, יציבה וקבועה למטופלים בתקופה שלאחר הגמילה הפיזית וסיוע בבניית דרכי תקשורת בין אישית חיובית, שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות וכן פיתוח כישורי חיים ומיומנויות חברתיות

המחלקה פועלת בימי א',ב', ד' ה' בין השעות 08:00-16:00 ובימי ג' בין השעות 08:00-13:00 ו- 16:00-19:00
צוות המחלקה כולל עובדים סוציאליים ומדריך (מכור נקי)
המחלקה ממוקמת בכתובת אפרים צור 55 אשקלון.
המרכז פועל בימי א'-ה' בין השעות 08:00-15:00. צוות המרכז כולל מדריך (מכור נקי) ועו"ס רכזת מרכז יום.

דרכי פניה למחלקה בתיאום מראש בטלפון 08-6222001/2 או במייל:
[email protected]


$(function(){setImageBanner('36ab569d-5a4e-46a8-b9ce-ee93de17b77c','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,46617,'Image','');}) אשקלונים - המקומון היומי של אשקלון באינטרנט
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה