"למה הפכו את הדת שלנו לדבר כל כך מוכתם"?
12.08.21 / 14:22
זוג צעיר מאשקלון שבבעלותו עסק לדוכני מזון, תקף בחריפות את התנהלות הרבנות המקומית שלטענתו דרשה תנאים לא הגיוניים עבור תעודת כשרות. הרבנות טוענת מנגד: "נותנים שירות באהבה ובשמחה ומשתדלים ללכת לקראת בעלי העסקים"
זוג צעיר מאשקלון שבבעלותו עסק של דוכני מזון ביקש להיכנס לתחום אולמות האירועים ולצורך כך פנה לרבנות המקומית לקבלת תעודת כשרות. לטענתו הוא נתקל בשורה של דרישות לא הגיוניות ונדרש לשלם סכומי כסף למשגיח הכשרות גם כאשר הוא אינו נוכח בבית העסק.
בני הזוג אביב ויפית בוזגלו, המחזיקים בעסק "פופקולולו", תיארו חוויה לא נעימה בכמיוחד בדרך לתעודה הנכספת. לטענתם, הם מחזיקים רק מוצרים כשרים בשקיות סגורות בכשרות הבד"ץ.
כאשר פנו לרבנות המקומית וביקשו תעודת כשרות הגיע מפקח מטעמה למחסן בו מאחסנים השניים את המכונות שלהם וביקש לברר האם ניתן להכשיר אותן.
לטענת בני הזוג המפקח הציג בפניהם שורת דרישות בלתי הגיוניות: "החלפת הצילינדר במחסן הציוד שלנו ופתיחת המחסן תעשה אך ורק ע״י אותו בחור שרק אצלו יש מפתח (זאת אומרת שמפתח המחסן שלנו יילקח מאיתנו ולא יהיה אצלנו מפתח אלא אך ורק אצל המפקח), החלפת כל המכונות אצלנו בעסק ואנו מציינים שרוב המכונות הוחלפו בלי קשר לרבנות לפני פחות מחודש, אותו מפקח דרש מאיתנו לשלם משכורת לפי שעה לאותו משגיח האמור להיות המשגיח שלנו שעומדת על סך של 38 שקלים לשעה זאת אומרת שאם אנו יוצאים לאירוע הוא אמור להתלוות אלינו ואנו אמורים לשלם לו.
אבל מה שיותר מכעיס זה שהסברנו לאדון המפקח שהעסק שלנו עובד ברובו על השכרות ציוד בנוסף לאירועי ההפקות שלנו אנו מחזיקים בעסק גם גנרטורים, מאווררים, כסאות, שולחנות ועוד.
זאת אומרת שגם אם אנו רוצים לפתוח את המחסן ולהשכיר למישהו כסאות או שולחנות, רוצים להביא מהמחסן משהו ששכחנו, רוצים לקחת גנרטור לים או סתם רוצים להוציא לבית כסאות ושולחנות לאורחים שהגיעו אנו צריכים להתקשר לאותו משגיח כדי שיפתח לנו את המחסן שלנו כי הרי המפתחות אצלו ואנו אמורים לשלם לו על כל פתיחה וסגירה של המחסן שלנו 38 שקלים לשעה כל זמן שהציוד מחוץ למחסן".
בני הזוג טענו בכאב: "אנו רוצים להבין למה הדברים אמורים להיראות כך אנו מעולם לא ערבבנו בשר וחלב יחדיו, אנו מגיעים מבית דתי מסורתי שערכי הכשרות והיהדות בפרט מאוד חזקים בו. אנו בתור בני אדם דתיים מאמינים, שומרי מצוות ושומרי שבת כהלכתה רוצים להבין למה הפכו את הדת שלנו לדבר כל כך מוכתם? למה אנו בתור בעלי עסק שרוצים להתקדם ולצמוח צריכים להיתקל בכזו גישה עבריינית כשמה שביקשנו זה בסך הכל תעודת כשרות לעסק שלנו".
במסר שביקשו להעביר לרבנות הראשית הם הוסיפו: "חבל שהדברים נראים כך וחבל שאתם מיום ליום מרחיקים ממכם בעלי עסקים חבל שזו הגישה שלכם אנו פשוט מתביישים. אנו נלחם ונגיע לכל מי שצריך עד למיצוי הדין".
הטענות של בני הזוג עוררו הדים וזכו לשיתופים רבים ברשתות החברתיות. ברבנות באשקלון מסרו את גרסתם וציינו כי מדובר ב"מסע השמצות רצוף דמיונות כולל גיבובי שטויות שלא היו ולא נבראו מעולם".
בתגובת הרבנות נאמר בין היתר: "מהתרשמות המפקח עלתה בעיה רחבה עקב זאת שהעסק מתנהל מבית פרטי ועוסק בעיקרו בהשכרת מכונות אוכל לאירועים שונים ללא שום פיקוח. בפגישה הסביר המפקח שלצורך קבלת תעודת הכשר עלינו לוודא את שמירת כשרות המכונות ולכן יש צורך בקיום מספר תנאים:
א. יש צורך בהכשרת המכונות (לציין שעד היום לא היה שום פיקוח על כשרות המזון במכונות אלו/עבודה במכונות בשבת וכו').
ב. מכיון שמדובר בחצר אחורית של בית פרטי! הובהר כי יש צורך שלמשגיח יהיה גישה כולל מפתח למחסן זה על מנת שיוכל לערוך ביקורות כנדרש ע"פ ההנחיות!
ג. הובהר לבעל העסק שככל שיוצא ציוד לאירועים הרי שנדרש משגיח מלווה על מנת לוודא שלא נעשה שימוש לא כשר/טרף במכונות אלו.
במקום לקבל בהבנה את הדרישות ההוגנות בעל העסק החל לאיים שאם לא יקבל תעודה הוא יעשה בלאגן לרבנות וילכלך עליהם בפייסבוק ובוואצפ ואכן קיים את איומו".
עוד מציינת הרבנות: "לסיכומם של דברים - מערכת הכשרות באשקלון נותנת שירות באהבה ובשמחה לכל תושבי העיר אשקלון ואף משתדלת ללכת לקראת בעלי העסקים עד היכן שהדבר מתאפשר אך לעולם לא על חשבון הכשרות.
התנהלות מערכת הכשרות באשקלון מאירה ומסבירה פנים מעל ומעבר. יעידו על כך מאות בעלי תעודת הכשר הקיימים בעיר, יעידו על כך מעל 10 עסקים חדשים שמתחדשים בתעודת הכשר מטעם הרבנות אשקלון בימים אלו".