עוברים במכס? כך תוכלו לעבור את בידוק המכס בשלום
31.10.17 / 13:53
עוברים במכס? כך תוכלו לעבור את בידוק המכס בשלום
בעבור נוסעים ונופשים רבים הטיול לחו"ל אינו שלם מבלי להקדיש לפחות יום אחד בעבור קניות. העולם הגלובאלי שבו אנו חיים, העובדה כי ניתן לרכוש כל דבר מכל מקום באמצעות הרשת ומבלי לצאת מהבית וגם המחירים הנוחים לא שכנעו את הישראלים שאין סיבה להעמיס את המזוודות וניתן בהחלט ליהנות מחופשה בחו"ל שתתבסס על טיולים, היכרות עם מקומות חדשים ותרבות.
בין אם אתם או אתן חובבי קניות ידועים המעדיפים לבלות בשווקים ובקניונים בעולם ובין אם בחרתם לרכוש מספר פרטי מזכרת מן הטיול הנפלא, מוטב שתכירו את חוקי המכס במדינת ישראל לפני שתשימו פעמיכם אל המסלול הירוק.
החוק במדינת ישראל קובע כי בעבור רכישת מוצרים בחו"ל בסכום העולה על מאתיים דולרים יש לדווח ולשלם מס, בעוד שרכישה בסכומים נמוכים יותר מוכרת כמורשית ואינה מחיבת בדיווח. הסכום שנקבע מתייחס הן לרכישת מוצר בודד והן לרכישת מספר מוצרים אשר זו היא עלותם המצטברת. חוק מיסוי המכס נקבע הן במטרה לספק הכנסה נוספת ממיסים לקופת המדינה והן במטרה לצמצם ייבוא מוצרים מתעשיות זרות לישראל ולעודד תעשייה ורכישה מתוצרת כחול לבן.
המגבלות שכדאי להכיר היטב
מלבד המגבלה על סכום הקניות קיימות מגבלות נוספות הנוגעות לסוג המוצרים:
- - כסף הוא מוצר לכל דבר והעברה של סכום בן מאה אלף ₪ או יותר למדינת ישראל מחייבת דיווח. חובה זו חלה על כסף מזומן, המחאות נוסעים, המחאות רגילות ומטבע זר.
- - ניתן להעברה על ידי אדם בוגר מגיל 18 בלבד, תוך מגבלה של 2 ליטרים יין לאדם ו 1 ליטר משקאות אלכוהוליים אחרים.
- טבק ומוצרי עישון - עד 250 גרם טבק לסוגיו ולא יותר מפקט סיגריות אחד לאדם.
- - עד 250 מ"ל בושם או תמרוקים כוהליים אחרים.
למען הסר ספק, מגבלות אלו מתייחסות הן למוצרים שנרכשו בחו"ל והן לכאלה שנרכשו בחנות הדיוטי פרי בישראל. מי שיוצא מן הארץ עם ציוד או סכומי כסף העולים על הללו, נדרש להצהיר זאת בצאתו על מנת שיתאפשר לו להשיב את שברשותו ארצה מבלי להידרש לתשלום מס.
רכישה של צעצועים, בגדים והנעלה ופריטים אחרים מחושבים על פי כמות הנוסעים, כך שמשפחה עם ילדים בהקשר זה, רשאית לרכוש פריטים בערך של מאתיים דולרים לנפש - ולא בסך הכל. כאמור רכישה של אלכוהול לא ניתן לחלוק עם ילדים מתחת לגיל שמונה עשרה. הרכישה מתייחסת למספר פריטים ולא ניתן לחלק בין שני נוסעים פריט בודד שערכו למעלה ממאתיים דולרים.
כל רכישה או הכנסה של סכומי כסף החורגים מהאמור לעיל מחויבת בדיווח, כאשר הדיווח מתבצע אל מול רשויות המכס הפועלי בנמלי התעופה ונמלי הים השונים, תוך מעבר במסלול המתאים.
המסלול הירוק והאדום
במדינת ישראל נקבעו שני מסלולי מעבר לאזרחי המדינה השבים מחו"ל:
המסלול הירוק - במסלול זה רשאי לעבור כל מי שלא נושא עמו כל ציוד או סכום כסף חריג מהמורשים כחוק. מעבר במסלול זה הוא בבחינת הצהרה כי אין באמתחתך כל ציוד/כסף המחייב במס. בסמכות פקידי המכס לערוך ביקורות אקראיות או ביקורות הנשענות על מידע מוקדם לכל אדם העובר במסלול זה.
המסלול האדום - מעבר במסלול זה הוא בבחינת הצהרה, ומלווה בדיווח לפקידי המסלול אודות החריגה ותשלום מס בגינה.
חשוב לדעת כי מעבר במסלול הירוק למרות שקיימת חובת דיווח הוא בבחינת עבירה פלילית והעלמת מס. מי שיימצא בבדיקה זו כחייב במס ונושא בציוד/כסף שאינו מוצהר יהיה חשוף להחרמת הציוד, תשלום המס וקנסות כבדים במקרה הקל, ולכתב אישום פלילי במקרה הכבד.
>> הכתבה באדיבות צוות האתר "מסקלופדיה" – מאגר מידע מיוחד לענייני מיסים.
**המדור הינו מדור צרכני ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ מקצועי. ט.ל.ח