הליך "גילוי מרצון" אוטוטו שוב כאן!
29.11.17 / 11:22
הליך "גילוי מרצון" אוטוטו שוב כאן!
מיסוי הוא דרכה של כל מדינה מתוקנת לקיים את עצמה ולהחזיק בתקציב המאפשר מתן שירות, פיתוח טכנולוגיה ותשתיות לאזרחי המדינה. אחד המיסים הבולטים המחייבים כל אזרח במדינת ישראל (ובמדינות המערביות בכלל) הוא תשלום מס בגין הכנסות – הידוע לכולנו בשמו "מס הכנסה".
העלמת מיסים היא עבירה פלילית שעשויה להוליד תוצאות חמורות למשתמטים מתשלום כמו גם נזק של ממש לחברה ולכלכלה הישראלית. על פי הערכות אובדן המס מביא ליצירת שוק שחור והשקעות בחו"ל בהיקף גדול של למעלה מ-40 מיליארד ש"ח בשנה ומהווה כעשרים אחוזים מהתוצר הלאומי.
העלמת מיסים מביאה ליצירת שוק שחור, חוסר איזון כלכלי ושוויוניות, ניפוץ ערכי החלוקה בנטל ופגיעה ביכולת הקופה הציבורית. מסיבות אלו ונוספות יוצאת רשות המסים למאבק מתמיד במשתמטי ומעלימי המס בישראל, בכל הכלים העומדים לרשותה. לצד חקיקה מחמירה, אכיפה מוגברת וענישה, עושה הרשות מאמץ להשבת כספי המיסוי גם בהקלות משפטיות שונות דוגמת הליך גילוי מרצון אשר עתיד לחזור לתוקף בקרוב, עם פתיחת שנת 2018.
נוהל הגילוי מרצון – המספרים מספרים
מטרת פרויקט גילוי מרצון הוא לאפשר למשתמטים ומעלימים מיסים לדווח באיחור אודות הכנסות אותם הסתירו בעבר, לשלם את המס המתחייב בחוק, ללא איום החקירה, הקנסות והענישה הפלילית. אין ספק כי בעבור אותם מעלימים מס מדובר בדרך נוחה וקלה להשיג שקט מצפוני וניקיון כפיים כאחד ולהגן על עצמם מפני חקירות עתידיות בעלות פוטנציאל לחשיפה וענישה.
פרויקט גילוי מרצון האחרון שהתקיים הסתיים למעשה בסוף שנת 2016 ובמסגרתו הונחו על שולחנות רשות המיסים כ-7,500 בקשות שונות מאזרחים שכירים או עצמאים שביקשו להסדיר את נושאי המיסוי ונחשפו הכנסות לא מדווחות בהיקף של פחות מ-25 מיליארד שקלים, שהכניסו לקופת המדינה בסופו של תהליך כ-3 מיליארד שקלים מס. נתונים אלו מבהירים כיצד באמצעות הקלה נקודתית ומוגדרת בענישה ניתן להגיע להישגי גבייה מרשימים, ללא הוצאות בגין חקירות, הוצאה לפועל, משפט וכדומה.
כאמור, על פי פרסומים שונים ולאחר דיונים ובקשות רבות בנושא בקרב רשויות המס, ההליך יחזור לתוקפו בשבועות הקרובים עם תחילת השנה האזרחית החדשה, משמע ראשית חודש ינואר 2018.
מסלולי הגילוי האפשריים
במסגרת הליך גילוי מרצון מספקת רשות המיסים מספר מסלולי הצהרה, אשר כולם כאחד מספקים חסינות מפני העמדה לדין:
- המסלול הרגיל - במסלול זה מגיש הנישום בקשה מפורטת הכוללת את פרטיו האישיים ופרטי ההכנסות והמיסוי לרשות המיסים והסדרת המס בכפוף לאישור הבקשה.
- המסלול האנונימי - במסלול זה ניתן להגיש בקשה ולהצהיר על הכנסות שאינן מדווחות ללא חשיפת הפרטים האישיים בשלב הראשוני. אנשי רשות המיסים יתייחסו לבקשה כלשונה על פי נתוני ההכנסות והמיסוי ורק עם אישור הבקשה לספק פרטים אישיים ולהסדיר את המיסוי.
- המסלול המקוצר - במקרים בהם ההכנסה המדווחת פחותה משני מיליון שקלים והמס הצפוי להיות משולם פוחת ממחצית המיליון ניתן להגיש בקשה במסלול זה, החוסך בהליכים בירוקרטיים ובאישורים ומטופל בתהליך מהיר יותר.
כאמור, כל אחד מן המסלולים מספק הגנה מפני העמדה לדין והליך פלילי ונועד להסדרת המיסוי ללא ענישה. חשוב לדעת כי את הבקשה יכול להגיש חייב אשר אינו נמצא בהליכי חקירה או גבייה.
חשוב לדעת...
חשוב לדעת כי מסלול גילוי מרצון אינו נוגע רק לעצמאים ולהכנסות מעסקים, כי אם פונה לאוכלוסייה כולה, שכירים ועצמאים כאחד. חוקי המס על הכנסות אמנם נשענים באחוזים גבוהים על הכנסות מעבודה אולם כוללים גם הכנסות אחרות בניהן מירושות, ממכירת נדל"ן מזכיות והגרלות, מתנות ועוד. לכל אחד ואחד מן הסעיפים הללו הגדרות ברורות הקובעות את גודל ההכנסה המחייבת במס על פי אופייה, כמו גם רשימת הפטורים הניתנים ממס בתנאים מסוימים.
צמצום ההכנסות הנעלמות מרשויות המס מעבר לתמיכה בקופת המדינה מספק שוויון חברתי ונשיאה הוגנת בנטל ומונע ייצוא של כספים והשקעה בחו"ל, בבנקים זרים, בנכסים או בעסקים במטרה להעלימו מעיני הרשויות.
>> למידע נוסף ופרטים על ההליך לשנת 2018, לחצו כאן.
*המדור הינו מדור צרכני ואין לייחס לנאמר בו תחליף לייעוץ מקצועי. ט.ל.ח