"המשמעת התרופפה, תושבים רבים ללא מסיכות"

$(function(){setImageBanner('ec18a05f-3709-4841-8f96-8795a7d6cca0','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,46615,'Image','');})

כך אומר קצין אגף המבצעים של משטרת אשקלון, רפ"ק משה שטרית, בהתייחס לחשיפת נתוני הדו"חות של משטרת ישראל, מהם עולה כי אשקלון במקום החמישי בארץ במספר הדו"חות שניתנו נגד הפרת הנחיות הקורונה. וגם: מה התירוצים הנפוצים של האשקלונים ומה תגובתו לטענה בדבר גובה הקנסות

סיון סבג-אסולין | צילום: פבל, משה שטרית 

עליית התחלואה במספר חולי הקורונה בישראל מעלה את החשש הממשי לתחילתו של גל שני בכל רחבי הארץ. במשרד הבריאות שבים ומזהירים כי הסיבה לכך טמונה, בין היתר, בהתרופפות המשמעת של האזרחים והזלזול בהנחיות בהן: עטיית מסיכות, שמירת מרחק והקפדה על כללי ההיגיינה. בתחנת המשטרה באשקלון מודאגים מאוד ומקווים לא לשוב לימי התפרצות המחלה - ימים בהם אשקלון הייתה בין הערים המובילות בתחלואה בארץ.  
[pic_10874]
מנתונים שמפרסם היום (חמישי) משרד הבריאות, עולה כי החולה ה-300 נספר באשקלון, כאשר 2 חולים נפטרו, 260 חולים כבר החלימו ונותרו 38 חולים פעילים מתוכם 4 התווספו בשלושת הימים האחרונים. כמו כן, על אף שנתוני התחלואה נמוכים יחסית, את הרשימה המפוקפקת של חמש הערים המובילות במתן דו"חות בגין הפרת ההנחיות, סוגרת העיר אשקלון עם 1,158 דו"חות. על פי הנתונים הכלליים, את מרבית הדו"חות ברחבי הארץ מקבלים גברים בגילאי 18-29. קצין אגף המבצעים של משטרת אשקלון, רפ"ק משה שטרית, התייחס לנתונים עבור אתר "אשקלונים", ואמר כי אכן ישנה התרופפות במשמעת האזרחים באשקלון ולשם כך ננקטות פעילויות אכיפה שתוגברו בימים האחרונים. 

[pic_10496]

"האכיפה נגד הפרת תקנות הקורונה מעסיקה אותנו מאוד", סיפר ל"אשקלונים" רפ"ק משה שטרית. "בגל ראשון שחווינו, במהלך חודשים מרץ-מאי שם אשקלון ברמת התחלואה הייתה במקום רביעי ברמה הארצית, הבנו שיש לנקוט לא רק בפעילות המקיפה שמובצעת ברמה הלאומית, אלא שהאכיפה ברמה המקומית זה משהו הכרחי ונדרש וזה מה שעשינו. בגל הראשון חולקו סדר גודל של 1,700 ד"וחות. עיקר הדוחות היו בעיקר נגד אותם אנשים שיצאו למרחק של יותר מ-100 מטר מהבית, אבל לא רק. היו גם לא מעט דו"חות לבעלי עסקים שפתחו בניגוד לצו תקנות שעת החירום. בסופו של דבר אני יכול לומר שהרגשנו שככל שהימים עוברים, המשמעת אצל התושבים ובעלי העסקים עלתה וכולם הפנימו שמשתלם לנהוג על פי החוק - לא רק ברמה הכלכלית אלא ברמה של לשמור על הבריאות".

על פי הנתונים אשקלון במקום החמישי כיום בארץ במתן דו"חות וביצוע אכיפה. האם אכן התושבים כאן מזלזלים בהנחיות?
"אנחנו רואים בכל יום עלייה משמעותית וגדולה בתחלואה. לשמחתנו, על פי נתוני משרד הבריאות אנחנו עדיין לא חווים זאת בעיר אשקלון. יחד עם זאת, אנחנו רואים שהמשמעת התרופפה בעיר. הרבה אנשים מרשים לעצמם ללכת בלי מסכות, בעלי עסקים שלא מקפידים על התו הסגול ועוד. בסופו של דבר זה גורם לנו להבין שעל מנת שנשמר רמת תחלואה נמוכה, אנחנו נדרשים להיכנס לאכיפה על פי הנחיות הדרג המידיני -  מצד אחד ברגישות אבל מצד שני בנחישות".

באיזה מקומות בעיקר באה לידי ביטוי התרופפות המשמעת? האם זה בעקבות פתיחת חופי הרחצה?
"קשה להצביע על נקודה מסוימת ולהגיד שם ההתרופפות. אנחנו רואים אותה בכל רחבי העיר ובכל נקודת זמן נתונה - החל מאנשים ברחוב או בחנויות שלא עוטים מסיכה, ודרך עסקים שאין בהם הקפדה על מרחק של שני מטרים אחד מהשני. החופים עמוסים בסופי שבוע במספרים שגם אנחנו משנים קודמות לא רגילים להם,  כולם יושבים קרוב אחד לשנייה ולא מקפידים על שמירת מרחק. ההתרופפות במשמעת היא כללית".

[pic_10875]

איך מתמודדים עם אכיפת המרחק בחופי הים?
"במבחן התוצאה, כשאנחנו מגיעים לחוף שיש בו אלפי מתרחצים ו-99 אחוזים מהם לא מקפידים על ההנחיות, להתחיל אכיפה בחוף זה משהו שהוא לא ריאלי. אנחנו משתדלים ומקיימים פעילות הסברתית. מסבירים לתושבים למה זה הכרחי וחשוב לשמור מרחק ולעטות מסיכה מעבר לזה שזה קבוע בחוק וכל בן אדם מחויב לציית לו. שמירת המרחק היא לא בשביל משטרת ישראל, עטיית מסיכה היא לא למען המשטרה, היא למען הבריאות שלנו. מספיק שכל אדם יחשוב שכשהוא הולך למסעדה הבן אדם מולו נושא את הנגיף והוא בעצמו אפילו לא יודע, אז זה יגרום לאנשים להישמע לכללים". 

אנחנו שומעים על הגל השני שבפתח, איך אתם נערכים למנוע זאת?
"על ידי הגברת אכיפה בצורה מאוד משמעותית. רק ביממה וחצי האחרונות פה בעיר אשקלון נרשמו קרוב ל-150 דו"חות של אי עטיית מסיכה. לצד זה, אנחנו כן מגבירים פעילות הסברה יחד עם הרשות המקומית במקומות בהם יש ריכוזי אנשים גדולים לאנשים שישמרו על מרחקים. אנחנו רוצים להעביר מסר עד כמה ההנחייה מצילה חיים".

באיזה גילאים בעיקר לא מקפידים על ההנחיות? האם רק הצעירים יותר?
"מהעיניים שלי כשאני מסתובב ברחובות אשקלון, אני רואה תופעה שהיא די חוצה את כל המגזרים. האוכלוסייה המבוגרת באופן יחסי די מקפידה על ההנחיות כי מדובר באנשים שהם בקבוצת סיכון אז הם יותר מקפידים. מפירי ההנחיות הם החל מנערים ועד חבר'ה מבוגרים, זה די חוצה מגדרים. העניין הכי בולט הוא אותם אלו ששמים מסיכה על הסנטר למראית עין ומורידים אותה. זה לא באמת ששמת מסיכה, זה צחוק מעבודה". 

[pic_10876]

איזה תירוצים אתם בעיקר שומעים?
"יש המון תירוצים מגוונים. בעיקר אנחנו שומעים תלונות: 'זה גורם לי להזיע', 'קשה לי לנשום', 'בדיוק לקחתי ביס מהכריך'..'השנייה הורדתי אותה', כל מיני סיפורים בשביל לרצות אותנו ועל מנת שלא לקבל דו"ח". 

עלתה טענה שהמשטרה מנצלת את ההזדמנות כדי לגבות מחירים כבדים מהציבור לטובת הכנסות לקופת המדינה. 
"הטענה שהמשטרה רוצה 'לעשות כסף' על האזרחים משוללת כל יסוד ולא קשורה למציאות. הכסף מהדו"חות לא נכנס לכיס המשטרה אלא לקופת המדינה. האיכפה עניינית וקונקרטית - אין לנו מכסה לשוטרים או רף שהם צריכים לעמוד בו. להיפך, אנחנו אומרים להם תהיו רגישים אבל תהיו נחושים. במקום שאתם מזהים אדם או בעל עסק שמצפצפים על החוק ופוגעים בבריאות הציבור - שם תפעלו". 


אושר לעלות את גובה הקנס בגין אי עטיית מסיכות ל-500 ש"ח. האם זה ירתיע יותר לדעתך? 
"התקנה הזאת עדיין לא נכנס לתוקף ויש זמן עד שההחלטה מתורגמת לשטח, אבל אני מניח שהקנס יעלה. יש כיום קנסות כבדים מאלה ואנשים עדיין מפרים את ההנחיות: מפרי בידוד מקבלים דו"ח של 3,000 ש"ח, בעלי עסק מקבלים קנס של 5,000 ש"ח. אלו סכומים לא קטנים. אבל באמת שאנחנו לא רוצים לרשום דו"חות. ביום שאין לנו בו עבודת אכיפה, נגיע למקום הרצוי מבחינתינו כי זה ישאיר אותנו ואת הציבור כולו בריא".


$(function(){setImageBanner('e70418a0-879c-425e-85af-35ce8f831013','/dyncontent/2023/9/10/6877a336-4605-4016-82f1-943260c5b5b3.jpg',14890,'קראנצו 525-110',525,78,false,46617,'Image','');}) אשקלונים - המקומון היומי של אשקלון באינטרנט
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה