מערכת החינוך באשקלון מציינת את שבוע העליות
13.10.21 / 12:18
לרגל ציון 30 שנה לעלייה מאתיופיה במבצע שלמה ולעלייה הגדולה מברית המועצות מערכת החינוך באשקלון פותחת את שבוע העליות ותחגוג אותו לאורך כל השבוע. מנהל מחוז דרום במשרד החינוך: "מפעל העלייה הוא שהוביל לבניית החברה הישראלית המגוונת"
חוגגים עלייה: מערכת החינוך באשקלון מציינת את שבוע העליות בסימן "הזדמנות שווה, הוגנוּת והכלה" ובדגש על ציון 30 שנה לעלייה מאתיופיה במבצע שלמה ולעלייה הגדולה מברית המועצות.
שבוע העליות מצוין במערכת החינוך מדי שנה ב-ז' בחשון, סמוך ל"יום העלייה", שנקבע על פי חוק. מועד זה נבחר בשל סמיכותו לשבת שבה קוראים בתורה את פרשת "לֵךְ לְךָ" העוסקת בעלייתו של אברהם אבינו לארץ.
החוק נועד לקדם את שילוב התרבויות השונות בחברה הישראלית על ידי הוקרת תרומתם של העולים למדינת ישראל במרוצת השנים ועד ימינו.
כיום, לומדים במערכת החינוך בישראל 44,394 תלמידים עולים, מתוכם 7,065 עולים חדשים שהגיעו לישראל במהלך השנתיים האחרונות. התלמידים הגיעו מ- 84 מדינות מוצא שונות.
לאורך השבוע ייחשפו התלמידים למשמעות העמוקה של היות החברה הישראלית חברה קולטת עלייה, למורכבות תהליך העלייה והקליטה ולמחויבות החברתית הנדרשת לסייע לתלמידים עולים להשתלב בקהילה ובכלל בחברה. בתוך כך, מוסדות החינוך יקיימו שורה של פעילויות:
בתחום החברתי – ערכי
ייערכו פנאלים אישים של תלמידים מקהילות מוצא שונות, המספרים כיצד הם, הוריהם או סביהם נקלטו והצליחו להשתלב בחברה, בחדרי המורים יתקיימו מעגלי שיח בנושא זהות, תלמידים יספרו סיפורי עלייה וכן על החיים שלהם והתרבות במדינה ממנה באו, יתקיימו חידונים בנושא ארצות המוצא של התלמידים העולים בבתי הספר, מועצות התלמידים יובילו פעילויות כדוגמת הפסקה פעילה עם משחקים ששיחקו בארצות מוצא שונות.
בתחום הפולקלור:
התלמידים יוכלו להכין ספר מתכונים מכל קשת העדות, יתקיימו הרצאות העוסקות בעליות השונות, תתקיים פעילות משותפת לעולים ולוותיקים בסוגיות שונות, בהן: מהי א"י בשבילי, מקום אהוב, מאכל ישראלי אהוב וציור המבטא את א"י שלי.
בתחומי הדעת:
מתמטיקה: למידת נושא אחוזים על אוכלוסיית העולים, הכנת גרפים באקסל –כמה עולים בבית הספר ומאילו מדינות הגיעו, מדעי החברה, הלמידה תכלול כתיבת שאלות לראיון איכותני וניתוחו על מנת לראיין דמויות בקהילה, קרובי משפחה, חקר דמויות שעלו לארץ והצליחו. במסגרת שיעורי ספרות יעסקו בשירים ובסיפורים בנושאי עלייה. ייפתח דוכן בספריה שיכלול ספרים עם סיפורי עליה.
קולנוע: יוקרנו סרטים והתלמידים יצפו בתמונות של עליות. כמו כן, התלמידים יסריטו בבית את הוריהם, אחים סבים וסבתות בנושא תרבות או חיים יהודיים וההיסטוריה שלהם, היסטוריה: התלמידים ילמדו על התרומה של העולים ועל החברה הקולטת, על העליות, הקשיים והסיבות לעלייה,
תנ"ך: התלמידים יכירו את העולה הראשון, אברהם אבינו, במסגרת פרשת "לך לך". אומנות: יעסקו ביצירה אתנית, בעבודות מלאכה ויעמידו תערוכה הקשורה לארצות המוצא של העולים.
רם זהבי, מנהל מחוז הדרום, מסר: "מערכת החינוך במחוז הדרום נותנת מענה לכ-7,000 תלמידים שעלו בעשור האחרון מ- 60 מדינות שונות. הם חלק ממארג רחב עליו מושתת בניין מדינת ישראל. המדינה נבנתה, בין היתר, על ידי עולים שהגיעו לארץ טרם הקמתה ולאחר כינונה. מפעל העלייה הוא שהוביל לבניית החברה הישראלית המגוונת והוא אחד מהמאפיינים המייחדים את עם ישראל ואת מדינת ישראל. עלינו להמשיך ולקדם חברה רב-תרבותית המבוססת על קבלת השונה ואשר מטפחת את השותפות והערבות ההדדית בחברה הישראלית".