הנדל"ן ממשיך לשבור שיאים: עלייה של 68% במכירת הדירות
25.11.20 / 11:44
קורונה? משבר כלכלי? אבטלה? לא בנדל"ן. לפי נתוני הלמ"ס יש עלייה של 68 אחוז במספר הדירות שנמכרו בספטמבר. ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר, בית לשיווק נדל"ן, מסביר: "הנדל"ן לא מפסיק לשבור שיאים חדשים"
נתוני הלמ"ס שפורסמו בימים האחרונים מעידים על זינוק כמעט בלתי נתפס בכמות הדירות שנמכרו ברבעון האחרון של 2020 ובעיקר בחודש ספטמבר שבו המדינה הייתה בסגר. מהנתונים עולה כי ברבעון השלישי של 2020 נמכרו 10140 דירות, חדשות זהו זינוק של 19 אחוז לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר, בית לשיווק נדל"ן, מסביר: "מניתוח הנתונים אנו לומדים שלמרות הקורונה, המשבר הכלכלי, אחוזי האבטלה העולים והתחלואה הגבוהה במדינת ישראל שהוגדרה כמדינה אדומה באותם חודשים, הנדל"ן לא מפסיק לשבור שיאים חדשים."
מה אנו למדים מהנתונים ואיך ניתן לפרש אותם?
הביקוש לדירות בישראל עולה על ההיצע. למרות הקורונה והמשבר הכלכלי, כמות האזרחים המבקשים לרכוש דירה חדשה עולה על כמות ההיצע של הדירות. קצב הריבוי הטבעי ומספר הלידות המסתכם בלמעלה מ 200 אלף תינוקות בשנה גדול משמעותית מקצב בניית הדירות השנתי העומד על פחות מ 50 אלף התחלות בנייה בשנה.
קניית דירות חדשות
כל עוד מחירי דירות יד השנייה שבהם מחזיקים 66 אחוז ממשקי הבית בישראל לא ירד הלקוחות לא באמת מרגישים משבר בנדל"ן ולכן ממשיכים לקנות דירות חדשות ודירות יד שנייה. זאת מכיוון שמחירי הנכסים שבבעלותם שומרים על ערכם ומאפשרים להם להשתדרג לדירה חדשה / משופרת.
טברסקי וכהנמן החוקרים הישראלים שקיבלו פרס נובל על הפסיכולוגיה של הכלכלה חקרו והוכיחו כי הכלכלה מבוססת על תחושות ועל ציפיות. מנתוני המכירות אנו למדים שהקונים מאמינים וחושבים שמחירי הנדל"ן עומדים לעלות ולכן הם ממשיכים לקנות דירות למרות הסגר, האבטלה העולה ונגיף הקורונה.
המשקיעים חוזרים לשוק
החזרת המשקיעים לשוק בעקבות הורדת שיעור מס הרכישה לדירה שנייה מ 8 אחוז ל 5 אחוז הביאה לגל של רכישות של משקיעים אשר אינם יכולים לרכוש נכסים ונדל"ן בחו"ל, לאור משבר הקורונה וחוסר היכולת לטוס למדינות רבות ולבחון באופן אישי את אפשרויות ההשקעה עקב סגירת שדות התעופה וחובת הבידוד.
תוכנית למשתכן
"מותה" של תוכנית מחיר למשתכן וסיום כהותנו של השר כחלון אדריכל התוכנית, החזירה זוגות צעירים רבים לשוק הנדל"ן לחפש דירות יד שנייה ודירות חדשות בשוק החופשי. דבר זה הביא לרכישה מוגברת של דירות יד שנייה של אותם קונים צעירים שרוכשים את הדירות הישנות של משפרי הדיור ומאפשרת לאותם משפרי הדיור לרכוש דירות חדשות מקבלנים.
ההשלכות של הסגר
הסגר הביא אנשים רבים להבנה כי הדירה שבה הם מתגוררים ובה הם נמצאים מרבית הזמן לאור הגבלות הסגר על יציאה מהבית, הופכת להיות מרכיב משמעותי בפרק הזמן שבו כל אדם נמצא בדירתו בחיק משפחתו. לעיתים השהייה הממושכת בבית הביאה בעלי נכסים רבים להכרה שהבית הקיים אינו מתאים לצורכיהם ועל כן הקורונה והסגרים הנלווים הביאה רבים לשקול ואף לרכוש דירה שמותאמת יותר לצורכיהם. בהרבה מקרים ראינו משפחות שמבקשות דירה הכוללת מרפסת גדולה ואף גינה, לאור העובדה שאם כבר נשארים בבית בסגר אז לפחות בדירה מרווחת עם גינה / מרפסת ומתחם עבודה.
התפקוד של ממשלת ישראל בנושא הנדל"ן
לצערי בתחום הנדל"ן נכון להיום משבר הקורונה פגע בעיקר בממשלת ישראל ובוועדות התכנון שלקו "בשיתוק" זמני בתקופה זו ופרסמו מספר קטן מאוד של מכרזים לדירות חדשות במדינת ישראל. השיא היה בחודש יולי האחרון שפורסמו מכרזים ל 78 דירות חדשות בלבד בכל רחבי המדינה כאשר הביקוש החודשי עומד על למעלה מ 5,000-4,500 דירות בחודש ! בעוד המלאי החדש של הדירות מצטמצם וגם המחירים עולים.
המצב הכלכלי בישראל
הבנקים ממשיכים לתת משכנתאות וממשיכים להאמין בשוק הנדל"ן כאפיק יציב מרכזי ומשמעותי. הריביות כיום נמוכות והגדרת ענף הנדל"ן כחיוני בתחילת המשבר הייתה החלטה נכונה מאוד ומתבקשת של הממשלה. מהלך זה יצר רצף, המשכיות של עבודה רגילה, להשארת הפועלים ולהמשך התקדמות הבנייה באופן רגיל ורציף.
המשבר הכלכלי פגע קשות ב-20 אחוז ממשקי הבית בישראל, אצל הרבה מאוד עצמאים ושכירים שפוטרו / יצאו לחל"ת . אבל 80 אחוז מהציבור כמעט לא נפגע מהמשבר - אוכלוסיות שלמות כמו ציבור עובדי המדינה, עובדי היי טק, עובדי הנדל"ן ועובדי תעשיות שלמות שלא רק שלא נפגעו מהמשבר, אלא התחזקו ממנו.
ישראלים ויהודים מכל העולם שבים לגור בישראל
כמות שהולכת וגדלה של יהודים החליטו לעלות ארצה וגם ישראלים חוזרים לארץ בעקבות הקורונה בעולם אחרי המון שנים בחו"ל, מביאה לרכישה מוגברת של דירות לצד קבלנים רבים שמתמודדים על כל מכרז ועקב כך מעלים את מחיר הקרקע למחיר גבוה מאוד לאור ההיצע הנמוך, מה שיביא בגל הבא להתייקרות של דירות כאשר מחירי הקרקעות מאמירים.