בצקות ברגליים – כל מה שחשוב לדעת
12.08.21 / 10:22
בצקות ברגליים – כל מה שחשוב לדעת
בצקת ברגליים היא מצב שבו ישנה הצטברות של נוזלים ברקמות הגפיים התחתונות. הבצקת יכולה להיות גומתית או לא גומתית. בצקת גומתית היא בצקת שכאשר לוחצים עליה נוצרת גומה ואילו בצקת לא גומתית היא בצקת שכאשר לוחצים עליה היא נשארת באותו המצב, כלומר, העור בה נוקשה. בכל מקרה שבו מתפתחת בצקת ברגליים מכל סיבה, חשוב לטפל בה בצורה נכונה.
גורמים לבצקות ברגליים
בצקות ברגליים כתוצאה מאי ספיקת לב נוצרות כאשר יש מעבר נוזלים מוגבר מכלי הדם שבגוף לרקמות השונות. הבצקת יכולה להיות מוגבלת לאזור ספציפי בגוף או בכמה אזורים בגוף. בעיה מקומית עלולה לגרום לכך שתיווצר לאדם בצקת אסימטרית רק ברגל אחת או בשתי הרגליים. גם כאשר מדובר על בצקת שמופיעה בכמה אזורים בגוף, היא תופיע קודם ברגליים אם מדובר על אדם שיושב או הולך, אולם, כאשר מדובר על אדם ששוכב הבצקת עלולה להופיע בגב התחתון. ישנם כמה גורמים שאחראים על היווצרות בצקת ברגליים ובכלל: ירידה ברמת החלבונים שבדם, עלייה בחדירות הנימים, עודף נוזלים, הפרעה לזרימת הדם בוורידים או בזרימת הדם לקשרי הלימפה ועוד. מה שיכול ליצור את הגורמים הללו הם:
שימוש בתרופות כאלה ואחרות כגון: תרופות להורדת לחץ דם, סטרואידים, תרופות נוגדות כאבים ועוד.
מצב של אי ספיקה ורידית ברגליים אשר עלול לגרום גם לקרישיות יתר. הקרישיות יתר עלולה לגרום לקרישי דם בוורידי הרגליים או האגן ובגין זאת יש להתחיל באופן מידי טיפול בתרופות מדללות דם.
מצב של לחץ על וורידי הרגליים בשל ציסטה מאחורי הברך או בלוטות לימפה מוגדלות במפשעה
מצב של תת תזונה שיכול לגרום לירידה ברמת החלבונים או מצב של אי ספיקת כבד, מחלות כליה ועוד.
עודף נוזלים בגוף שיכולים להיגרם מאי ספיקת כליות או אי ספיקת לב.
הריון או תסמונת קדם וסתית
תגובות אלרגיות שונות
כיצד מטפלים בבצקת ברגליים?
בכדי להפחית את הבצקת ברגליים ראשית כל יש כמה המלצות שיש לפעול על פיהן באופן מידי: יש להפחית את הצריכה של המלח בתזונה, יש להימנע מעמידה ממושכת, יש להימנע מללבוש ביגוד שיכול להגביל באופן כלשהו את זרימת הדם ויש להקפיד על הגבהת הרגליים בזמן ישיבה ממושכת. חשוב להקפיד כמה פעמים ביום על מנוחה אשר כוללת שכיבה או ישיבה עם הרמת רגליים לגובה.
אם מדובר על בצקת שנובעת מאי ספיקת לב, יש להיעזר בתרופות שונות שיכולות לסייע לגוף להיפטר מעודפי הנוזלים. אם ישנה החמרה בבצקת או אם היא מלווה בכאבים, חשוב מאוד לפנות באופן מידי לרופא בכדי לוודא שלא מדובר על זיהום שדורש טיפול מידי.
האם ניתן לטפל בבצקת ברגליים בבית?
לא מעט אנשים סובלים מבצקת ברגליים כיום בשל סיבות שונות ועל כן, אם גם אתם סובלים מבצקת ברגליים, חשוב מאוד שתאבחנו ראשית כל באופן מקצועי את הסיבה המדויקת להיווצרות הבצקת. לא פעם יתכן שתדרשו לנטול תרופות על מנת לשלוט על הבצקת או להעלים אותה, אך לרוב כאשר מדובר על בצקת כרונית ניתן לטפל בה גם באופן ביתי על ידי שימוש בגרביים אלסטיות במהלך היום, אשר משפר בצקות ואף מפחית את הסיכון לכך שייווצרו זיהומים משניים בעור. מעבר לכך חשוב כאמור להקפיד על הרמת הרגליים בכל פעם שיושבים באופן ממושך וכן חשוב מאוד להיעזר בכל תכשיר שיכול לסייע בהקלה על הבצקת. אם מדובר על בצקת שיש לטפל בה באופן מיוחד תמיד ניתן לשכור שירותי אחות בבית או שירותי מטפל סיעודי שיודע כיצד לטפל בבצקות בצורה מקצועית.